Många lärare som överklagar legitimationsbeslutet får rätt eftersom Skolverket ändrar sig under processen.
Förvaltningsrätten har hittills avgjort 252 överklaganden från lärare som varit missnöjda med Skolverkets beslut om deras legitimation. Lärarnas tidning har gått igenom samtliga domar.
Granskningen visar att en av tre lärare helt eller delvis får rätt i domstolen. Förvaltningsrätten begär under varje process in ett yttrande från Skolverket som då går igenom ärendet på nytt. I 76 av de 252 fallen har Skolverket ändrat uppfattning och rekommenderar domstolen att ge läraren helt eller delvis rätt.
I samtliga fall följer Förvaltningsrätten sedan Skolverkets rekommendation. Inte en enda gång har Förvaltningsrätten gått emot Skolverkets yttrande, vare sig vid avslag eller vid bifall.
Nästan alla domar gäller lärare som beviljats legitimation men vill ha behörighet i ytterligare ämnen eller årskurser.
I de flesta fall har Skolverket ändrat sig efter kompletterande handlingar som läraren själv skickat in eller som Skolverket begärt in från högskola eller universitet.
– Skolverkets uppdrag är att lärare ska få rätt behörighet i förhållande till sin utbildning, inte att vinna alla mål.
Det ligger ingen prestige i det, säger Anna Bergqvist, jurist på Skolverket.
Men att så många beslut ändras, kan det vara ett tecken på att era utredningar inte är tillräckligt noggranna?
– Jag anser att utredningarna är tillräckligt noggranna. Dessutom ska beaktas att i förhållande till antalet beslut är det få som begär omprövning eller överklagar, säger Anna Bergqvist.
Hon är en av fem jurister på Skolverket som nu arbetar heltid med omprövningar och överklaganden av legitimationen. Fram till i förra veckan hade cirka 90 000 legitimationer beviljats och 1 808 lärare begärt ändring.
Om en ändring kan ske snabbt och enkelt kan Skolverket ändra på egen hand, annars måste ärendet gå till domstol. 928 fall har gått till Förvaltningsrätten i Stockholm som dömer i alla legitimationsmål.
– Vi förväntar oss en fortsatt strid ström av överklaganden. Vi överväger att ta in pensionerade domare som extra domare och måste kanske göra vissa omprioriteringar, säger rådman Hans Altsjö på Förvaltningsrätten.
Lars Bejstam, docent i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, reagerar på uppgiften om att Förvaltningsrätten aldrig går emot Skolverkets yttrande.
– Det är ovanligt att en domstol alltid gör samma bedömning som en myndighet. Men utan att känna till något om de enskilda fallen går det bara att spekulera om orsaken, säger han.
Ingvar Lagerlöf