Sex av tio svenskar vill inte tillåta vinstutdelning i fristående skolor. Det visar en undersökning från Som-institutet vid Göteborgs universitet, som för första gången har undersökt svenskarnas inställning till vinster i välfärden.
Det finns ett kraftigt motstånd mot vinster i välfärd bland det svenska folket – oavsett partisympati. Över 60 procent vill inte tillåta vinstutdelning inom skattefinansierad vård, skola och omsorg.
– Det är för mig det mest förvånande resultatet i den här undersökningen, säger professor Lennart Nilsson när de första analyserna av höstens Som-undersökning presenterades vid Göteborgs universitet på tisdagen.
62 procent av de tillfrågade anser att det är ett mycket bra eller ett ganska bra förslag att inte tillåta vinstutdelning inom skattefinansierad vård, skola och omsorg.
– Det är ett mycket starkt utslag, speciellt eftersom 40 procent väljer att det är ett mycket bra förslag. Det är mycket ovanligt i sådana här sammanhang, säger Lennart Nilsson.
Dessutom finns det ett majoritetsstöd – bland sympatisörer – för förslaget inom samtliga riksdagspartier förutom Folkpartiet, där 48 procent är emot vinstuttag.
– Resultatet står sig även över alla sociala grupper, säger Lennart Nilsson.
Nyligen antog Socialdemokraternas partikongress en kompromiss gällande vinster i välfärden. Enligt den ska vinstintresset inte vara styrande i välfärden och vinstuttag och vinster ska "avsevärt begränsas".
Nu visar undersökningen att 70 procent av S-sympatisörerna inte vill tillåta vinstuttag. Bland sympatisörer till Moderaterna stöder 53 procent förslaget.
Den starka opinionen mot vinster i välfärden kan kopplas ihop med det svenska folkets allt mer negativa inställning till att privatisera sjukvården, menar Lennart Nilsson.
– Absolut. Det hör ihop. Balansmåttet med vinstutdelning är i det närmaste identiskt med inställningen till förslaget att förhindra vinstdrivande företag att driva sjukvård, säger Lennart Nilsson.
Daniel Kihlström/TT