För 1–7-läraren Ellinor Sjöblom i Trollhättan blev arbetet med olika IT-verktyg och tjänster en ingång också till att diskutera etiska frågor med sina elever. – Jag har en tvåa och jag tror att det är väldigt bra att börja så tidigt med att jobba med nätetiken, säger hon.
Det ena har gett det andra när Ellinor Sjöblom, 1–7-lärare vid Björndalsskolan i Trollhättan, utvecklat sitt IT-arbete. Arbetet med IT som pedagogiskt redskap ledde på ett naturligt sätt till att de nätetiska frågeställningarna vävdes in i undervisningen.
Hon började med stöd av skolförvaltningens IT-pedagog att göra en klassblogg för sin tvåa.
– Där lägger vi ut arbeten som eleverna gjort som sagor och filmer. Där går eleverna också in och kommenterar varandras arbeten. Det händer också att föräldrar, mormödrar och mostrar och andra går in och kommenterar.
Hon har också arbetet med Wordfeud som redskap i ett samspel med elever i första klass, föräldrar, syskon och andra.
Klassen fortsatte med att gå ut på Youtube och då började etiska frågeställningar göra sig gällande. På Youtube hittade eleverna bland annat elaka kommentarer om olika artister.
– Det blev en naturlig utgångspunkt för att börja prata om vad man skriver om varandra och så har jag fortsatt att använda de verkliga och etiskt svåra situationer som kan dyka upp när man är ute på nätet.
Hon pratar till exempel med eleverna om att det som man skriver på nätet alltid finns kvar någonstans på nätet och att man därför bör tänka på vad man skriver.
– Jag har en tvåa och jag tror att det är väldigt bra att börja så tidigt med att jobba med nätetiken.
Ellinor Sjöblom tror att ett en av orsakerna till att lärare efterlyser mer kompetensutveckling både i hur IT kan användas pedagogiskt och kring hantering av nätkränkningar är en rädsla för att tappa kontrollen eftersom man inte alltid vet vad man möter när man går in på nätet. Oron för att tekniken inte ska fungera är ett annat problem.
– Därför är det viktigt att i förväg förbereda sig mentalt och i arbetslaget diskutera hur man ska hantera tänkbara situationer. Det handlar också om att lära sig se hur man kan använda de situationer som uppstår för att på ett pedagogiskt sätt arbeta med nätetiken.
Sedan vill hon betona att det finns fullt av bra, roliga och goda inslag ute på nätet som man som lärare bör lära känna och använda sig av.
– Ett exempel är sociala medier där elever hjälper varandra med läxor.
Elisabet Rudhe