Från sommaren 2014 kan det bli obligatoriskt med sommarskola för nior som inte klarat att få behörighet till gymnasiet. Regeringen arbetar med ett förslag och Socialdemokraterna vill se det redan nu.
Socialdemokraterna tar i sin kommande vårbudgetmotion åter upp kravet, som partiet lanserade redan förra sommaren, en obligatorisk sommarskola. Den ska vara i upp till 20 dagar och vara avsedd för niondeklassare som inte har klarat att få betyg som räcker för att söka in på gymnasiet.
Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson pekade vid sin pressträff om sommarskolan på att utbildningsminister Jan Björklund (FP) hade sagt att det var ett bra förslag, första gången S presenterade det.
– Men sedan har ingenting hänt. Regeringen har valt att satsa miljarder på att sänka bolagsskatten i stället, sade Andersson som räknar med att sommarskolan enligt S-modell kostar 65 miljoner i extra pengar till kommunerna.
Jan Björklund anser fortfarande att det är ett bra förslag och arbetet pågår i regeringskansliet med ett förslag som ska läggas fram till hösten. Men att köra i gång redan denna sommar är omöjligt, enligt Björklund.
– Riksdagen behandlar inte vårbudget förrän i juni och då skulle sommarskolan redan ha börjat, säger Björklund.
Han noterar dock att många kommuner redan erbjuder sommarskola för elever som vill. Men utan tvång för vare sig elever eller kommuner.
Ordföranden i riksdagens utbildningsutskott, Moderaten Tomas Tobé, säger också han att siktet är inställt på en lag som träder i kraft till sommaren 2014.
Men Tobé undrar över vad S egentligen håller på med.
– De kallar till presskonferens, presenterar ett förslag som de lagt fram tidigare om en sak som de vet att regeringen arbetar med. Samtidigt som de inte säger något om att de vill fördubbla restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga, säger Tobé.
Lars Larsson/TT