Uppemot 10 000 svenska högstadieelever ska delta i den hittills största studien i sitt slag om psykisk ohälsa bland unga. Syftet är att undersöka om skolmiljön spelar in.
Projektet drivs av forskare vid Karolinska Institutet och bakgrunden är att ungas psykiska ohälsa har varit ett växande problem de senaste tio åren.
– Vi ser en dramatisk ökning av oro, ångest och depressionsliknande tillstånd. Och vad som orsakar detta är inte helt klarlagt. Därför ska vi undersöka om skolans pedagogiska miljö kan spela in, säger Rosaria Galanti, projektledare och professor vid Karolinska Institutet.
Det är inte i huvudsak elevernas fysiska miljö som står i fokus, utan skolklimat och arbetssätt, men även kommunikation och förväntningar mellan elever, lärare och skolledning. Eleverna kommer också att få genomgå DNA-tester genom att lämna salivprov.
Förhoppningen är att studien ska kunna leda till bättre förutsättningar för psykiskt välmående, och därmed även studieresultat, bland elever.
– Det finns väldigt lite forskning på detta område. Förhoppningsvis kan detta även få betydelse för den politiska debatten om vad som är en bra skola och hur vi på bästa sätt kan främja inlärning genom god psykisk hälsa bland eleverna, säger Rosaria Galanti.
Uppemot 10 000 elever på 250 högstadieskolor i Syd- och Mellansverige kommer att delta. Studien ska pågå i sex år.
Niklas Arevik