Beskedet att friskolekoncernen JB Education helt avvecklar sin skolverksamhet togs emot med bestörtning på JB-gymnasiet i Jönköping i går. — Det var ingen som hade en aning om att hela JB Education höll på att sälja ut varenda gymnasie- och grundskola. Det fanns inte en signal om det, säger Johnny Hartwig, IT-lärare på skolan.
Tidigt på torsdagens morgon fick Johnny Hartwig, IT-lärare på JB-gymnasiet i Jönköping, via medier höra rykten om att hans arbetsgivare JB Education skulle lägga ned sin verksamhet i hela landet. Bekräftelsen kom på ett möte med koncernens tillförordnade gymnasiechef Marcus Andersson klockan 9.30. Personalen reagerade med bestörtning.
— Man hade ju lovat inom koncernledningen att efter de sju skolorna som lades ned i februari så skulle det inte vara något mer. Det var ingen som hade en aning om att hela JB Education höll på att sälja ut varenda gymnasie- och grundskola. Det fanns inte en signal om det, säger Johnny Hartwig.
JB i Jönköping har varit en jättebra arbetsgivare, tycker han. Men gårdagens besked känns som ett svek.
— Ja, både mot de anställda och eleverna. Framför allt eleverna. När fordonsprogrammet lades ned på vår skola i våras var beskedet från koncernledningen att detta var den åtgärd som skulle vidtas i Jönköping. Det skulle räcka med det.
Runt 200 elever som går i ettan och tvåan på gymnasiet får nu tänka om. Jönköpings kommun gick i går ut och lovade att de kommer att lösa det.
Värre är det för lärarna och den övriga personalen. JB Education har hittat nya ägare till 19 av sina 24 gymnasieskolor. JB-gymnasiet i Jönköping hör inte till dem och kommer därför att läggas ned. Personalen kommer att sägas upp. Förhandlingarna påbörjas nästa vecka.
— Det är klart det är trist. Jag har ju uppsägningstid och sedan semester, men sedan vet man ju inte, säger Johnny Hartwig.
Han är ändå hoppfull för egen del.
— Jag har min kompetens inom IT så jag är inte jätteorolig. Jag tror det kommer lösa sig. Frågan är bara om det tar en månad eller ett halvår. Jag har ju barn så lite dålig tajming är det ju. Man är ju glad för inkomstförsäkringen i ett sådant här läge.
Vad tänker du om vinstdrivande bolag som arbetsgivare i skolans värld?
— Ja vad ska man säga. Man är väl lite luttrad. Men den stora frågan är varför man inte förutspådde när man gjorde friskolereformen att det här skulle kunna hända? Varför reglerade man inte marknaden? Man skulle haft klarare riktlinjer från början.
— Man kan ju tycka att ägaren ska ta sitt ansvar på ett bättre sätt. Å andra sidan anpassar ju den sig efter de spelregler som finns.
Kan du tänka dig att jobba som lärare hos ett vinstdrivande bolag igen?
– Jag skulle nog göra en ganska noggrann research innan. Samtidigt finns det en krass verklighet. Man kan tycka vad man vill om friskolor men är man arbetslös och blir erbjuden ett jobb är det svårt att vara moralisk och tänka att man inte ska börja där.