De nationella proven har blivit en orimlig börda för lärare och elever. Det menar Lärarförbundet som kräver att de nationella proven i NO och SO blir frivilliga. Men regeringen säger nej.
Enligt Lärarförbundet vittnar många lärare om en jobbig vår där nästan all arbetstid gått åt till att genomföra och rätta nationella prov. Värst har det varit för lärare i år 6 och 9, där fem nationella prov genomförts under våren.
– De nationella proven innebär en fullständigt orimlig arbetssituation. Jag möter lärare som har rättat mer än 500 prov och inte hinner med den vanliga undervisningen. Då riskerar proven att minska elevernas kunskaper istället för att öka dem, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett uttalande på Lärarförbundets hemsida.
Nu kräver Lärarförbundet bland annat att de nationella proven i NO och SO i år 6 och 9 blir frivilliga, och att betydande delar av proven utförs och rättas digitalt.
Det är redan beslutat att Skolverket ska genomföra en utvärdering av vårens nationella prov och samla in synpunkter från lärare.
Men regeringen är inte beredd att vidta några drastiska åtgärder. Det kommer inte att bli aktuellt att göra proven i SO och NO frivilliga, säger utbildningsminister Jan Björklund till Ekot.
– De nationella proven är här för att stanna, men min bedömning är att vi bör återgå till en centraliserad rättning, säger han i programmet.
Enligt Jan Björklund arbetar utbildningsdepartementet just nu på ett förslag som ska ingå i budgetpropositionen i höst.
– Det skulle kunna innebära att Skolverket får samla in vissa delprov och rätta dem. Man skulle kunna börja bygga upp en sådan rättning våren 2014, säger han till TT.
Syftet med det är i första hand att få mer likvärdighet i bedömningen.
– Men det får också den positiva bieffekten att det lättar på lärarnas börda, säger Jan Björklund.
Linda Kling