Regeringens satsningar på skolan kan leda till att skillnaderna mellan skolorna i landet ökar. Det visar en undersökning från Skolverket.
Skolverket har granskat åtta satsningar som regeringen har gjort på skolan under 2009 och 2010. Det handlar bland annat om lärarlyftet, förskolelyftet, mattesatsningen, teknik för flickor och lågstadiesatsningen läsa-räkna-skriva.
Undersökningen visar att det främst är större kommuner som har tagit emot de statliga bidragen för satsningarna, rapporterar Ekot och Dagens Samhälle.
En orsak kan enligt Skolverket vara att stora kommuner har resurser att formulera ansökningar och möjlighet att snabbt stuva om i sin organisation, medan detta är svårare för mindre kommuner.
Det visar sig också att kommunerna är mindre intresserade av att ta del av statliga pengar när de själva måste vara med och delfinansiera satsningarna.
Ett annat krav som gör kommunerna mindre benägna att ansöka om statliga pengar är när de måste lägga fram egna utvecklingsprojekt. Det gällde till exempel matematiksatsningen 2009. Där deltog bara hälften av kommunerna. Och det var främst de kommuner som redan hade bra matematikresultat som ansökte om mattepengar.
Allt detta riskerar sammantaget att leda till statliga skolsatsningar ökar i stället för minskar likvärdigheten bland kommuner och skolor, enligt Skolverket.
Stefan Helte