De svenska lärarlönerna ligger kvar på samma internationellt låga nivå som tidigare. Det visar årets upplaga av rapporten Education at a Glance från OECD.
I OECD:s rankning av 2011 års lärarlöner i 37 länder har Luxemburg den odiskutabla ledarplatsen. En lärare i Luxemburg tjänar i snitt mer än dubbelt så mycket som sin svenska kollega.
Sverige tappade en placering i förra årets rapport till 24:e plats. Den placeringen behåller Sverige även i år, närmast före Slovenien, Grekland, Island och Israel. Av de nordiska länderna toppar Danmark före i Finland, Norge, Sverige och Island i denna ordning.
– Om inte lärarlönerna snarast hamnar på en internationellt sett konkurrenskraftig nivå riskerar vi en allt större lärarflykt till våra nordiska grannländer där yrket värderas högre, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
De svenska lärarnas ingångslöner står sig ganska bra i sammanhanget och ligger faktiskt över genomsnittet för länderna i undersökningen, men den sammanpressade lönestrukturen gör att topplönerna bland svenska lärare är låga jämfört med i andra länder. Topplönerna i Luxemburg är över tre gånger så höga som de svenska, och i Schweiz, Österrike och Sydkorea dubbelt så höga.
De svenska lärarna har haft en sämre reallöneutveckling än genomsnittet för OECD sedan år 2000. Allra sämst löneutveckling har lärare i Schweiz, Grekland, Frankrike och Japan haft. Lärarna i de länderna har fått sina reallöner sänkta. Lärarna i Tjeckien har haft den allra bästa löneutvecklingen sedan 2000.
Lönerna är justerade efter köpkraft för att möjliggöra jämförelser mellan olika länder.
Ingvar Lagerlöf