Almedalen. En mer forskningsbaserad skola, språkutveckling i samtliga ämnen, prata text. Det var några konkreta förslag på hur läsförmågan hos svenska elever ska vända från ett oroande dåligt läge till bra, som diskuterades på ett seminarium i Almedalsbibliotekets barnavdelning på tisdagseftermiddagen.
Det var fullt till bristningsgränsen i Barntrappan på Almedalsbibliotekets barnavdelning inför seminariet ”Elevernas läsförståelse minskar – läget är akut”. Arrangör för seminariet var bland annat projektet En läsande klass som i sin tur är initierat av Martin Vidmark, mellanstadielärare och författare. Nu satt han i panelen tillsamman med bland andra Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén, Ingela Fondin, rektor och förste vice ordförande i Sveriges Skolledareförbund och Maria Arnholm, FP, jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister.
Med i panelen fanns även Hanna Enefalk, lektor i historia vid Uppsala universitet. För en tid sedan slog hon larm, bland annat i en debattartikel i UNT. Hon hävdar att dagens studenter har mer eller mindre grava problem med språket. I deras texter finns syftningsfel, grammatiska fel och ord som de fått om bakfoten.
– Oavsett vad man tycker är viktigt i samhället, rättvisa och solidaritet eller ekonomisk tillväxt, så måste vi göra något och vi måste göra något nu, sa Hanna Enefalk och rev ner applåder.
Samtliga i panelen var överens om att lärarnas kompetens har stor betydelse för elevernas utveckling, samt tidiga insatser för de elever som har behov av stöd. Eva-Lis Sirén förespråkade språkutveckling i samtliga ämnen. Martin Vidmark efterlyste stöd till lärarna att utveckla barns läsförståelse.
– Lärare måste prata text. Ge dem instrument till det, ge dem övningstexter så att eleverna lär sig läsa mellan raderna.
Ingela Fondin förespråkade också fortbildning av lärare men ansåg att staten måste ta sitt ansvar i den frågan.
– Min budget är redan ansträngd med stora klasser som följd. Jag har inte råd med mer. För att jag ska kunna ge mina lärare möjlighet att fortbilda sig krävs det statliga medel, sa Ingela Fondin.
Det önskemålet var inget som Maria Arnholm svarade på. Däremot var hon tydlig med att det inte ska finnas några skillnader mellan fristående och kommunala skolor i frågan om att lyfta elevernas läsförståelse.
– Även fristående skolor ska ha rektorer som sätter läsningen högt, sa Maria Arnholm.
Flest applåder fick en gymnasielärare – som för 27 år sedan gick ut en lärarutbildning som då var lika attraktiv som juristutbildningen – när hon konstaterade:
– Alla lärare måste kunna läsa!
Ulrika Sundström