Rika kommuner har lägre lärartäthet än riksgenomsnittet. Allra lägst lärartäthet har Danderyd som har de högsta snittinkomsterna i Sverige.
I Danderyds kommun norr om Stockholm går det 15,2 elever per lärare, jämfört med riksgenomsnittet på 12,1. Det visar en sammanställning som Svenska Dagbladet har gjort.
– Frågan är hur mycket mer vi måste satsa när vi har Sveriges bästa resultat, säger Patrik Nimmerstam (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Danderyds kommun, till tidningen.
Högst lärartäthet har glesbygdskommuner i Norrland, där det är långt mellan skolorna.
Bertil Östberg, statssekreterare hos utbildningsminister Jan Björklund anser att skillnader i lärartäthet i sig inte behöver vara problematiskt.
– Skolans resurser bör vara anpassade till elevernas förutsättningar. Därför är det kanske inte så konstigt att kommuner med hög andel välutbildade föräldrar har lägre personaltäthet. Men det är uppenbart att man gör väldigt olika prioriteringar i kommunerna, och det kan leda till att vi inte får en likvärdig skola, säger han till SvD.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén framhåller skillnaderna inom kommunerna som det största problemet.
– Skillnaderna ökar mellan skolorna och klassrummen inom kommunerna. Därför är det viktigt att vi har resursstyrning, det har också Skolverket belyst, säger hon till tidningen.
Linda Kling