Ökad ekonomisk ersättning och så småningom en egen anställningsform, med lön under studietiden. Det är regeringens nya satsning på lärlingsutbildningarna.
För att göralärlingsutbildningarna mer attraktiva föreslår regeringen en ersättning till eleverna på 1.000 kronor i månaden för att täcka utgifter för resor och mat. Förslaget presenterades av utbildningsminister Jan Björklund under en presskonferens på tisdagseftermiddagen.
Regeringen vill även ha en lagändring så att gymnasieelever i framtiden ska kunna anställas som lärlingar, med lön, parallellt med sin utbildning.
– Erfarenheter från andra länder visar att ett sådant system väldigt ofta gör att lärlingarna blir kvar och får fast jobb efter utbildningen. Många av våra grannländer som har en särskild anställningsform för lärlingar har lägre ungdomsarbetslöshet, sa Jan Björklund vid presskonferensen.
Regeringen avser också att höja bidraget till de arbetsplatser som tar emot lärlingar samt införa ett utvecklingsstöd till de kommuner som inte har lärlingsutbildning i dag.
Förslaget finns med i regeringens kommande budgetproposition och beräknas kosta drygt en miljard kronor under åren 2014 till 2017.