Segregerade kommuner har blivit bättre på att fördela sina skolresurser utifrån elevernas sociala bakgrund. Men fler insatser behövs. Det konstateras i en ny rapport från Skolverket.
Myndigheten har studerat hur resurser fördelas inom de 50 mest segregerade kommunerna i landet. Resultatet är försiktigt positivt. Kommunerna har blivit bättre på att fördela sina resurser efter behov. Men åtgärderna är ännu inte tillräckliga, enligt Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.
– Det är en positiv utveckling men i jämförelse med de kraftfulla insatser som vi menar behövs för att förstärka likvärdigheten i skolan så måste kommunerna göra mycket mer.
Skolverket anser också att kommunerna behöver bli bättre på att följa upp och analysera sin resursfördelning. Det socioekonomiska tillägget varierar stort mellan olika kommuner, från ett par hundra kronor till uppemot 40 000 kronor per elev. Samtidigt är slutsatsen i rapporten att det inte går att hitta någon universalmodell för resursfördelning.
– Ansvaret ligger hos kommunerna. Och lokalt bör man veta bäst var resurserna gör mest nytta. Det kan handla om att låta de bästa lärarna undervisa i de mest utsatta skolorna. Här kan de nya förstelärarna spela stor roll, säger Anna Ekström.
Niklas Arevik