Lärarutbildaren Mikael Jungevall är Linköpingsstudenternas favorit
Den blå pikétröjan har minst tre amerikanska tygdekaler. En slump, enligt Mikael Jungevall, som talar brittisk engelska och har ett särskilt varmt förhållande till Skottland och Wales.
Han undervisar samtliga blivande engelsklärare vid Linköpings universitet — från mellanstadiet till gymnasiet — i språkdidaktik och British cultural studies.
Döm om hans förvåning när han före sommaren kallades till det han trodde var en konferens och klev rakt in i en prisutdelning där pristagaren var han själv. Studentkåren för utbildningsvetenskap och filosofisk fakultet hade utsett honom till Årets pedagog.
– Jag förväntades säga något men var mållös som omväxling, berättar Mikael Jungevall.
I motiveringen står det att han konkretiserar didaktiken med en tydlig koppling till det framtida läraryrket och skapar framtidstro hos sina studenter. Det beror nog på att han bara lärarutbildar på 50 procent och tillbringar den andra halvan i verkligheten, tror han själv. »Verkligheten« finns på Källvindsskolan i Norrköping, ett stort vuxengymnasium.
– Mina studenter läser många böcker med fina teorier men vi har aldrig rent teoretiska diskussioner utan kopplar samtalet till hur det ser ut därute. Jag vet vad jag pratar om och det tror jag att de uppskattar.
Ibland stämmer inte teorierna med det studenterna möter på vfu:n. Ta det där med att man alltid ska tala engelska i klassrummet när ämnet är engelska, till exempel. Det är inte alltid det fungerar på mellan- och högstadiet.
– Eleverna kanske förstår, men det kan ända skapa ett avstånd till gruppen och leda till oro, säger Mikael Jungevall.
Eller ta lektionsplaneringar som havererar trots att de är genomtänkta i detalj. Vad var det som hände? Hur kan man hantera det?
– Det kan vi analysera tillsammans när de kommer tillbaka från praktiken.
Mikael Jungevall och hans studenter skrattar mycket på föreläsningar och seminarier och han tar sig tid att prata med dem även utanför schemat — om mer personliga och studiesociala ting. Han vänder sig mot talet om att de som söker lärarutbildningen skulle vara akademiskt lågpresterande och »dåliga«.
– Så är det inte, inte i Linköping i alla fall. Att det är lätt att komma in betyder ju inte alltid att det är lätt att komma ut, säger han.
Regeringen och Högskoleverket har länge velat ha fler lärare med doktorsexamen inom lärarutbildningen. Men i den tiopunktersöverenskommelse för att stärka läraryrket som regeringen presenterade tillsammans med lärarfacken och arbetsgivarna i juni, står det att även skickliga lärare utan forskarutbildning ska beredas plats.
I Linköping har över hälften av lärarutbildarna disputerat. Det är bra med en blandning, tycker Mikael Jungevall.
– De disputerade får ta ett större ansvar för kurserna och ägna sig åt andra saker än ren grundutbildning. Men vår institution känns väldigt platt och det gör att jag trivs bra.
Fast lektorerna har mer betalt. De startar på 35 000 kronor vilket är minst 5 000 mer än vad adjunkterna har.
– Jag blir inte rik på att undervisa på universitetet. Bara på tankar.