Att höja läraryrkets status och få fler att vilja utbilda sig till lärare är två viktiga frågor på agendan för USA:s största fackliga lärarorganisation. Och det finns fler likheter med Sverige och Lärarförbundet, berättar förbundsordföranden Dennis Van Roekel.
– Om tio år kommer en stor andel av den amerikanska lärarkåren att gå i pension och om vi inte lyckas locka fler unga människor att bli lärare kommer det att bli stora problem. Vi har redan alldeles för många obehöriga lärare i våra klassrum, säger Dennis Van Roekel.
Han är förbundsordförande för NEA, National Education Association, som är USA:s största fackförbund för lärare med närmare tre miljoner medlemmar.
Han befinner sig just nu i Sverige för att träffa företrädare för Lärarförbundet.
– Jag är främst här för att lära mig mer om Lärarförbundets utbildningar för medlemmarna, både de fackliga och de rent lärarprofessionella. En del av dessa utbildningar hoppas jag att vi kan ta efter, säger Dennis Van Roekel.
Men under de tre dagar han spenderat tillsammans med Lärarförbundets representanter har även många andra utbildningspolitiska- och fackliga frågor hunnit diskuteras.
– Vi delar många erfarenheter, samtidigt kan vi lära mycket av varandra, säger Dennis Van Roekel.
Han är till exempel mycket intresserad av den svenska lärarlegitimationsreformen och skulle gärna vilja se något liknande i USA. Han har också försökt få ett hum om det svenska förskolesystemet.
– Allmän förskola är något som NEA arbetar för och något som president Obama lovat att titta på, det är vi mycket glada för.
Vilka är de största utbildningspolitiska frågorna i USA just nu?
– För det första är det något vi kallar Common Core State Standards.
Tidigare hade varje delstat i USA sina egna läroplaner, men nu har 45 stater enats om en gemensam: Common Core State Standards.
– NEA jobbar nu för att se till att lärarna får tillräckligt med tid att sätta sig in i, förstå och implementera de nya läroplanerna, säger Dennis Van Roekel.
En annan het fråga i USA just nu är prov, berättar han.
– För 11 år sedan infördes standardiserade tester i engelska och matte över hela landet. Till en början var dessa till för att mäta olika områden mot varandra. Men allteftersom fick proven större vikt vid bedömning av eleverna och nu bedöms även lärarna efter hur bra deras elever presterar på dessa prov. Det är vi helt emot.
Linda Kling