En stor del av lärarkåren ägnar sig åt arbete på kvällstid, visar en ny analysstudie. – På jobbet har lärarna små möjligheter att ägna sig åt arbete som kräver koncentration en längre tid, säger Kajsa Ellegård, professor i teknik och social förändring vid Linköpings universitet.
Inom ramen för Skolverkets projekt ”Vad gör lärarna i sin yrkesvardag”, fick 3.600 grundskollärare under en vecka 2012 skriva tidsdagböcker, där de beskrev hur deras arbetsdag såg ut.
På uppdrag av Skolverket har nu Kajsa Ellegård och en kollega gjort en tidsgeografisk analys av materialet. (Se bild ovan)
På ett övergripande plan visar resultatet av studien att lärares arbetsvecka följer samma mönster. En vanlig arbetsdag börjar cirka klockan 07.30 med praktiskt kringarbete, fortsätter med undervisning och omsorg och avslutas med kunskapsbedömning och planering. Vid 16.30 går de flesta hem. Men många återupptar arbetet senare på kvällen.
Visualiseringen (bilden) av lärarnas arbetstid tydliggör att lärarnas arbetsdag är uppsplittrad, även den tid som huvudsakligen ägnas åt undervisning. Få arbetsmoment pågår koncentrerat under längre tid. Enligt Kajsa Ellegård kan detta vara ett skäl till att så många lärare arbetar hemifrån på kvällstid.
– En stor del av arbetet med planering och bedömning kräver att man kan sitta koncentrerat med det en längre stund. Men lärare verkar inte kunna göra det på jobbet, det är sådana uppgifter de ägnar sig åt på kvällarna, säger hon.
För att komma runt problemet med att lärare tvingas arbeta hemma på kvällarna ser Kajsa Ellegård två alternativ.
Antingen anställer man fler vuxna i skolan som kan ta hand om en del av det praktiska arbete som lärare gör nu, till exempel att vara rastvakter. Det skulle frigöra i alla fall en del tid.
Det andra alternativet är att tänka annorlunda vid schemaläggning.
– Jag tror att de flesta schemaläggare strävar efter så få håltimmar som möjligt, både för lärare och elever. Men det kan vara jättebra för lärare att ha håltimme mitt på dagen – om den är tillräckligt lång, säger Kajsa Ellegård.
– Men det kräver naturligtvis fler anställda lärare, tillägger hon.
Att ökad personalstyrka är lösningen på problemet är kanske föga tröst för en lärare på en skola med sparbeting. Men Kajsa Ellegård tror ändå att studien kan vara till nytta för många.
– Jag tror att många lärare känner igen sig mer i den här bilden av hur arbetsdagarna ser ut än i en undersökning som säger att lärare i genomsnitt arbetar hemma x kvällar i veckan eller lägger x timmar i veckan på administrativt arbete.
Hon tipsar lärare om att göra egna dagboksanteckningar och diagram i arbetslaget som underlag för diskussion med arbetsgivaren.
– Visualiseringen tydliggör hur mycket läraryrket påverkar och gör intrång på personernas privatliv. Om man funderar över vilka konsekvenser det har på lång sikt kanske man kommer fram till att några fler anställda blir billigare i längden.
Linda Kling