Skolinspektionen har inte tillsynsansvar för elevhemmen. Det var därmed fel att stänga Lundsberg, meddelar kammarrätten.
Som skollagen är utformad har Skolinspektionen inte tillsyn över händelser som inträffar på elevhem utanför skoldagen, uppger kammarrätten som därför avslår Skolinspektionens överklagande rörande tillfälligt verksamhetsförbud för Lundsbergs skola.
Kammarrättens dom är alltså ett allvarligt bakslag för Skolinspektionen, som hela tiden har hävdat att internatdelen måste ses som en del av Lundsberg. Men kammarrätten går på samma linje som förvaltningsrätten gjorde.
"I likhet med förvaltningsrätten finner kammarrätten att skollagens utformning innebär att internatverksamhet, som äger rum utanför skoldagen, inte omfattas av Skolinspektionens tillsynsansvar. Eftersom Skolinspektionens beslut om tillfälligt verksamhetsförbud grundar sig på förhållanden som inträffat utanför skoltid i internatverksamheten, finner kammarrätten att förvaltningsrätten haft grund för att upphäva beslutet", skriver kammarrätten i domen.
Synen på vad som ryms inom begreppet "utbildning" skiljer sig alltså åt. Skolinspektionen har en uppfattning, domstolarna en annan.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har tidigare sagt att han är beredd att ändra lagen om det visar sig att Skolinspektionen inte kan agera utifrån vad som sker på elevhemmen.
– Skolinspektionens befogenheter måste också kunna omfatta att granska tryggheten på ett internat, sade han till TT i början av oktober.
Kammarrätten för inget djupare resonemang i sitt domskäl.
Den första instansen, förvaltningsrätten, konstaterade i sitt domskäl att det finns ett nära samband mellan själva utbildningen vid Lundsberg och dess internatverksamhet. Men verksamhet som vanligtvis inte äger rum under skoldagen kan inte räknas som utbildning i skollagens mening. Och är det inte utbildning har Skolinspektionen inte mandat att utöva tillsyn.
"Det som händer på kvällar, nätter eller annars utanför skoldagen omfattas således inte av myndighetens tillsyn", motiverade förvaltningsrätten – ett resonemang kammarrätten alltså stödjer.
– Fantastiskt skönt, en stor lättnad och jag är så otroligt glad för alla elever och medarbetare, säger Helena L'Estrade, styrelseordförande för Stiftelsen Lundsberg, om kammarrättens beslut.
Kan ni i dag garantera att Lundsberg är en trygg miljö för eleverna?
– Absolut, vi fortsätter oförtrutet att jobba med att vidta åtgärder för det föreläggande vi har, för att säkerställa att eleverna ska känna studiero och trygghet. Vi ska arbeta för att vara en förebild gällande studie- och boendemiljö.
Skolinspektionen kommer att överklaga domen, enligt myndighetens rättschef Marie Axelsson. Om domen står sig får det vida konsekvenser, hävdar hon.
– För det betyder i sådana fall att man kan bli utsatt för kränkningar om man bor på ett elevhem. Och det finns ju andra skolor med elevhem, till exempel riksidrottsgymnasier.
Domen skulle också innebära att tidpunkten för en kränkning blir avgörande. Förvaltningsrätten har ju sagt att Skolinspektionen inte har tillsynsansvar för det som sker före eller efter skoldagen.
– Men det är ju fastslaget i praxis att skolhuvudmän har ansvar för sådant som sker utanför skoltid, till exempel kränkningar på nätet och saker som skett på en skolbuss, säger Marie Axelsson.
– Regeringskansliet arbetar med att förändra lagstiftningen för att tydliggöra att Skolinspektionen ska ha rätt att utöva tillsyn över verksamheten på elevhemsboenden. Vi bedömer att riksdagen ska kunna ta ställning till en lagändring under 2014, säger Anders Andrén, presschef på Utbildningsdepartementet i en skriftlig kommentar till TT.
– Det här är en sorglig repris på förvaltningsrättens dom, säger Ibrahim Baylan, vice ordförande för riksdagens utbildningsutskott.
– Det är helt uppenbart att regeringens skollag som de lade fram för några år sedan inte håller måttet. Det verkar finnas hål som måste täppas till omedelbart och det finns all anledning att skynda på en lagförändring.
För Ibrahim Baylan är det självklart att Skolinspektionen ska ha rätt att utöva tillsyn över internatverksamhet.
– Men det här inbegriper inte bara internat utan även idrottsgymnasium där skolelever bor större delen av året. Vem ska garantera eleverna en god undervisning och trygghet i sitt boende om inte Skolinspektionen har den tillsynen? Det blir rättsosäkert för eleverna och så kan vi inte ha det, säger Ibrahim Baylan.