Fastighetskontoret negligerade länge klagomålen, enligt Gunnar Sjölander, Lärarförbundets huvudskyddsombud i Umeå.
— Personalen blev dåligt bemött och togs inte på allvar. Det pratades om övergångsproblem bland mogna kvinnor.
I och med att problemen inte åtgärdades och fler i personalen fick besvär agerade Lärarförbundets huvudskyddsombud tillsammans med Visions huvudskyddsombud i kommundelen.
Då hade det gått nästan tio år sedan de första klagomålen.
— Om det inte skulle hända något den här gången hotade vi med att stänga förskolan, säger Gunnar Sjölander.
Fastighetskontoret undersökte då lokalerna och fann tekniska skador i golvkonstruktionen från byggtiden 1977. Plastmattorna på golven limmades sannolikt på en betong som inte var tillräckligt uttorkad. Det har lett till att golven utsöndrar gaser, vilket kan orsaka besvär hos människor.
Upptäckten för två år sedan ledde till att Slöjdaren utrymdes och byggdes om.
Renoveringen av Slöjdaren har blivit startskottet för en omfattande ombyggnadsvåg i Umeå. Kommunen har bestämt att bygga om tolv förskolor, oavsett om det har rapporterats några hälsoproblem på dem eller inte.
Det handlar om alla de förskolor som är byggda av samma byggföretag, med samma teknik och ungefär vid samma tid: slutet av 70-talet och början av 80-talet.
Två är åtgärdade, tio är på gång.
— Vi har lärt oss någonting på vägen och tar nu ett generalgrepp. Vi vill inte att liknande problem ska uppdagas på andra förskolor, säger Ann-Christine Åström, säkerhetssamordnare på fastighetskontoret på Umeå kommun.
Hon vill inte kommentera huvudskyddsombudets uppgifter om att fastighetskontoret under många år har struntat i klagomålen från personalen.
— Det vet jag ingenting om, då var inte jag ansvarig här. Men jag har hört att det var en del turbulens i sammanhanget.
Tror du att liknande felaktiga byggkonstruktioner kan finnas på andra förskolor i landet?
— Det finns säkert ett stort mörkertal. Liknande problem kommer att uppdagas förr eller senare i många andra lokaler byggda under samma period.