Resultaten i den svenska skolan fortsätter att sjunka. Enligt den senaste PISA-studien ligger nu Sverige under OECD-snittet i både matematik, läsförståelse och naturvetenskap. Detta är ett kvitto på decennier av misslyckad skolpolitik. Sverige lägger mycket resurser på utbildning jämfört med andra länder, mer än snittet bland OECD. Ändå går kunskapsutvecklingen åt fel håll. Många förklaringar finns till detta, men något som det alldeles för sällan talas om är ordningsproblemen i den svenska skolan.
Enligt organisationen Friends upplever 17 procent av alla grundskoleelever att de blivit kränkta av någon annan elev det senaste året. I en rapport från Skolverket uppger närmare 20 procent av eleverna att situationen i klassrummet är stökig och otrygg. Dessutom är skolk och ogiltig frånvaro vanligare i Sverige än i andra jämförbara länder. Detta är djupt oroande.
Skolans uppdrag ska vara att ge alla elever likvärdiga chanser att förverkliga sina livsdrömmar genom ett tydligt fokus på bildning och kunskap. Om detta ska vara möjligt måste ordning och reda råda i klassrummet. Eleverna ska komma i tid och fokusera på lektionens innehåll. Saker som tar fokus från undervisningen hör inte hemma under lektionstid. Det blir därför problematiskt när Skolverket (SVT Aktuellt 28/11) säger till landets elever att det är helt i sin ordning att sitta med sin mobiltelefon under lektionstid och att ytterkläder hör hemma i lektionssalen. Istället borde både politiker och myndigheter sända tydliga signaler om att alla former av störande moment ska minimeras genom tydliga normer och regler.
Vad som är bättre är att Skolverket – genom en så kallad åtgärdstrappa - förtydligat vilka disciplinåtgärder som lärarna får vidta när situationen i klassrummet blir ohållbar. Att avvisa elever som inte sköter sig och att flytta mobbare ska vara en självklarhet. Detta är ändå inte tillräckligt.
Den nya skollagen som infördes av Alliansregeringen 2011 är ett steg i rätt riktning mot ett tydligare kunskapsfokus. Men fortfarande är det problematiskt att nästan alla skyldigheter som lagen fastslår åligger lärare, skola och rektor. Utöver skolplikten har elever och föräldrar bara rättigheter. Detta skapar dåliga förutsättningar för en ömsesidig respekt. Därför är det nödvändigt att göra förändringar i skollagen där föräldraansvaret och vilka skyldigheter elever har klargörs.
Det är nu dags att på allvar börja diskutera vilket ansvar elever och föräldrar har för studiemiljön i skolan. Alla problem kan inte skyllas på skolans personal och ordningsproblem kan inte lösas med hjälp av mer resurser, utan ändrade attityder måste till. Sverige kommer att fortsätta halka efter andra länder kunskapsmässigt om den negativa utvecklingen tillåts fortsätta.
Sara Skyttedal Förbundsordförande, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet