Om fyra-fem år vill regeringen att svenska 6-åringar ska börja i ettan i stället för i förskoleklass. Därför ska man införa en tioårig skolplikt och förlänga grundskolan. Enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP) kommer det att krävas fortbildning av förskollärare och fritidspedagoger, som i dag jobbar i förskoleklass.
Regeringen vill förlänga grundskolan och införa tioårig skolplikt. Svenska sexåringar kommer att börja i första klass redan om fyra-fem år ifall regeringen får igenom sina förslag.
– Det är vår preliminära bedömning men det kan ta längre tid. Sexåringarna finns redan i hög grad i skolan i dag, men den här typen av organisatoriska förändringar handlar inte bara om lagändringar. Det ska vidareutbildas lärare och lokaler ska ordnas i många skolor, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).
När den nioåriga skolan infördes 1962 startade utredningen sitt arbete redan 1946, konstaterar han. Så den här typen av reformer tar tid.
Hela förslaget presenterades vid en pressträff på onsdagsförmiddagen av partiledarna i regeringen. Förutom tioårig skolplikt föreslås även ett extra år i grundskolan för de elever som inte når målen efter nionde klass men man vill även införa en obligatoriskt sommarskola.
I dag arbetar både förskollärare och grundskollärare i förskoleklass. Och så vill Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, att det ska förbli. På så vis behåller man den specialkompetens som personalen som arbetar med sexåringarna har.
– Förskoleklassens unika pedagogik är väldigt viktig att man nu tar till vara för det här handlar om små barn, säger Eva-Lis Sirén.
Hon välkomnar att skolstarten föreslås bli obligatorisk för alla sexåringar, trots att 95-96 procent redan i dag går i förskoleklass, enligt Skolverkets statistik.
– För det är just de som står utanför verksamheten i dag som kanske bäst behöver den, fortsätter hon.
Men hon betonar att det är viktigt att förslagen utreds ordentligt. Och regeringspartierna föreslår också att den kommande Grundskoleutredningen ska få den uppgiften. De ska även titta på vilken behörighet som ska krävas för de som undervisar.
Kostnaden för reformerna är inte beräknad. Hur stor den blir beror, enligt Björklund, på vilken ambitionsnivå man har vid införandet.
– Om det inte bara ska bli en fortsättning av dagens sexårsverksamhet utan en del av lågstadiet så krävs fortbildning av de lärare som arbetar där i dag. Detta eftersom sexårsverksamheten skiljer sig väldigt mycket åt i olika kommuner, säger Jan Björklund.
Men han hävdar att det kommer att handla om miljardsatsningar.
Ibrahim Baylan, (S) skolpolitisk talesman är förvånad:
– Efter den allvarliga rapport som vi fick i december med Pisa så trodde jag att vi nu skulle få se rejäla investeringar i lärarna och i tidiga insatser för barnen från regeringens sida. Det här är bra förslag, som vi även själva föreslagit, men det räcker inte enbart med dessa, säger han.
I en klar majoritet av Europas länder så börjar eleverna i skolan vid sex års ålder. Sverige har fram till nu valt en annan väg med en frivillig förskoleklass från sex år där lek och lärande legat som grund.
Tror du som utbildningsminister att era förslag i regeringen kan stoppa kunskapsraset bland eleverna i den svenska skolan?
– Som en av många åtgärder. Mer tid för undervisningen är centralt men det räcker absolut inte. Det är minst lika viktigt att höja kvaliteten. Så det kommer att krävas fler förslag framöver, säger Jan Björklund.
Lenita Jällhage