Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Lärare i förskoleklass vill ha lika villkor

$
0
0

Regeringens förslag att göra om förskoleklassen till ett obligatoriskt år 1 har mötts med blandade reaktioner. Åsa Sandén, lärare i förskoleklass, är försiktigt positiv. – Får vi samma villkor och anställningsform som övriga lärare, med ferietjänst och planeringstid, är det jättebra. Men det får inte bli för skolifierat.

När förslaget att omvandla förskoleklassen till år ett lanserades meddelade utbildningsminister Jan Björklund först att enbart lågstadielärare skulle vara behöriga att undervisa i den nya årskursen. Senare förtydligade han att de förskollärare som idag arbetar i förskoleklassen kan jobba kvar om de kompletterar sin utbildning med bland annat läs- och skrivinlärning.

– Det är mycket bra att Björklund backar så snabbt angående förskollärarnas roll i den nya förstaklassen. Det viktigt att även framtidens sexåringar får ta del av den unika pedagogik som idag finns i förskoleklassen, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Åsa Sandén är utbildad förskollärare och arbetar i förskoleklass på Blackebergsskolan i Stockholm. Hon instämmer i att förskoleklassen har en viktig funktion som en övergång mellan förskola och skola.

– Vi förskollärare har pedagogiken som dessa små barn behöver – där är vi specialister. Det får inte bli för skolifierat.

Åsa Sandén betonar vikten av att rektorerna inte bara väljer att anställa grundskollärare till dessa tjänster.

– De är inte specialiserade på de små barnen. Många elever är inte mer än fem och ett halvt när de börjar, de är inte mogna att sitta vid en bänk en hel skoldag.

I grunden är hon dock positiv till förslaget, eftersom hon menar att förskoleklassens personal i dag ofta hamnar mellan stolarna och har en otydlig roll i organisationen.

– För det första så har vi en annan anställningsform än övriga lärare, utan reglerad planeringstid. Om vi ska ha ett möte måste annan personal komma och ta över ”våra” barn. Dessutom har vi två yrkesroller, lärare på förmiddagarna och ”fritidsfröken” på eftermiddagarna. Om vi får ett mejl om att ”alla lärare ska göra det här” vet vi aldrig om det även gäller oss, säger Åsa Sandén.

Hon upplever att övriga lärare och fritidspersonal inte alltid förstår hur det är att jobba i förskoleklass, med två verksamheter att planera för och med en ny grupp elever och föräldrar att skola in och lära känna varenda höst.

– Jobbet som lärare i förskoleklass är utan jämförelse det slitigaste jag gjort. När man styrt upp sin klass – då är det dags att börja skola in 25 nya barn med olika behov och egenheter. Så om det här förslaget innebär att vi får samma villkor och anställningsform som övriga lärare, med ferietjänst och planeringstid, är det jättebra, säger Åsa Sandén.

Hon är även positiv till möjligheten att komplettera sin behörighet.

– För egen del skulle det vara jätteroligt att vidareutbilda mig och få möjligheten att följa mina elever över flera årskurser. Det skulle kanske också förbättra statusen för oss lärare i förskoleklassen, säger Åsa Sandén.

Niklas Arevik

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>