Det beror till stor del på om du är offentligt anställd eller jobbar på en friskola. Offentliganställdas yttrandefrihet går före deras lojalitetsplikt mot arbetsgivaren.
Offentliga arbetsgivare får normalt inte utsätta sina anställda för negativa åtgärder för att de använt sin yttrandefrihet för att kritisera arbetsgivaren offentligt.
2. Vad gäller för anställda i friskolor då?
För dem är lojalitetsplikten starkare och deras möjligheter att kritisera arbetsgivaren offentligt är begränsade.
3. Har de inget skydd om de blåser i visslan?
Jo, under vissa förutsättningar är de skyddade mot uppsägning eller ingripande omplaceringar när de går ut offentligt med kritik.
I regel är det en förutsättning att de först tagit upp problemen med arbetsgivaren internt. Om inget händer kan de slå larm till exempelvis myndigheter eller medier.
Enligt Arbetsdomstolens praxis måste kritiken som förs fram vara korrekt och avsikten får inte vara att skada arbetsgivaren.
4. Kan man lämna uppgifter anonymt till medier?
Ja, journalister är skyldiga att skydda sina källor oavsett om källorna jobbar privat eller offentligt. Skillnaden är att det inte finns något förbud för privata arbetsgivare att försöka ta reda på vem som har läckt eller straffa läckorna om deras identitet blir känd.
Men det kan komma att ändras. En statlig utredning föreslog nyligen att anställda i friskolor ska få motsvarande meddelarskydd som kollegerna inom kommunen.