Carina Andersson, Berzeliusskolan, Linköping: BRA
— Det är ett steg framåt för att höja lärarnas status och för att få en bättre skola. För en del lärare passar det att koncentrera sig på det praktiska i arbetet. Andra gillar att jobba mer teoretiskt och ta reda på de senaste rönen i forskningen om hur undervisningen kan utvecklas.
Varför behövs ett lönepåslag på 5 000 kronor?
— Förhoppningsvis leder det till att fler blir intresserade av att bli förstelärare. Många lärare vill ta ett ytterligare steg i sin karriär, men fram tills nu har alternativet varit att bli rektor. I början kan det upplevas som orättvist, men när man ser effekterna av vad förstelärarna gör hoppas jag att man ser att det är för allas skull.
— Jag tror att det kommer att leda till en stärkt lärarroll även för andra lärare.
Ser du någon risk för att reformen leder till A- och B-lag bland lärarna?
— Nej, men det beror mycket på hur ledningen hanterar det. Det måste finnas en öppenhet i hela processen. Det är viktigt att alla lärare får se resultaten av förstelärarnas arbete. Själv gillar jag inte benämningen förstelärare, jag tror att det mycket är den som sticker i ögonen.
Tror du att reformen leder till höjda lärarlöner överlag?
— Jag både hoppas och tror det, även om det nog blir på längre sikt. Det är mycket som tar lång tid i skolan.
Vad skulle du själv göra om du blev förstelärare?
— Utvecklingsarbete, att ta del av aktuell forskning och sprida nya tankar och idéer bland mina kolleger. Jag skulle till exempel vilja titta på de nationella proven för att se vad eleverna klarar och vad de har problem med, och sedan diskutera med mina kolleger om hur vi kan förbättra undervisningen.
— Jag skulle också följa utvecklingen av tekniska hjälpmedel och undersöka vilka som är bra att använda. I dag har vi lärare sällan tiden att göra allt detta.
Fredrik Nilsson, Hjortakroksskolan, Sölvesborg: DÅLIGT
— Jag ser det som ett politiskt misstag. Nu kan politikerna säga att de satsar på lärarna och använda det som ett slagträ i debatten. Det här är bara ett sätt att slippa undan att höja lönerna för alla lärare, vilket man borde göra i stället. De flesta -lärare gör ett bra jobb.
Tror du att reformen leder till en bättre undervisning?
— Nej, det sker genom att lärare samarbetar och lär av varandra i kollegiet. Det ingår redan i vårt arbete. Rensa bort onödiga arbetsuppgifter i stället så att vi får mer tid inom kollegiet till att utveckla undervisningen.
— Det verkar heller inte finnas någon utarbetad plan för förstelärarnas roll i skolan i förhållande till andra tjänster som speciallärare med mera.
Är det inte vettigt att premiera skickliga lärare med högre lön?
— Då måste man utarbeta något bra system för att identifiera skickliga lärare, och jag har svårt att se hur ett sådant system kan utformas. Nu tror jag att det mer handlar om att vara duktig på att sälja sig själv än att vara en skicklig lärare.
Har förstelärarna i din kommun ett tydligt uppdrag?
— Det är möjligt men det är inget jag har fått reda på. Sedan kan man undra vem som ska gå in för dem när de utför sina uppdrag. Den lärare som måste täcka upp får inga 5 000 kronor extra i månanden. Jag har hört många lärare som är oroliga över det.
— Vi lärare ska samarbeta men det här kan leda till osämja.
Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund stöder reformen. Hur ser du på det?
— Jag tycker att de tog ställning för snabbt utan att först ta reda på vad medlemmarna tycker. Det är vi medlemmar i Lärarförbundet som är Lärarförbundet.
Ingvar Lagerlöf