I år blir det premiär för skolval även på EU-nivå. Sammantaget sätts målet till att minst en halv miljon elever i 1 500 skolor ska delta i skolvalen inför Europaparlamentsvalet och riksdagsvalet.
Svenska högskole- och gymnasieelever ska få rösta i EU-valet – på prov. Tidigare har skolorna arrangerat skolval vid riksdagsvalet, men det blir nu premiär för Europaparlamentsvalet i år.
Det är Ungdomsstyrelsen som organiserar valet, på regeringens uppdrag.
I år sätts målet högre än 2010, då 440 000 elever deltog.
– Vi hoppas att de som är med i höst också ska vara det i maj, inför EU-parlamentsvalet, säger projektledaren Henrik Karlsson på Ungdomsstyrelsen, den myndighet som ansvarar för Skolvalet.
Det är upp till de enskilda skolorna att själva anmäla om de vill delta, via en särskild hemsida.
Regeringen har avsatt 5,3 miljoner kronor till Ungdomsstyrelsen för att den ska ordna skolval och arbeta för ökat intresse bland unga att delta.
En särskild app för smarta telefoner och surfplattor ordnas inför EU-parlamentsvalet i maj. Ett rollspel för att locka även mindre engagerade att tänka val är också ett av medlen.
Henrik Karlsson är noga med stryka under att skolvalet inte är ett riktigt val.
– Men det ska vara så likt ett vanligt val som möjligt. Det viktiga är att eleverna ska kunna pröva på valsituationen, säger Karlsson.
Valsedlar som läggs ut ska vara desamma som i det riktiga valet och resultaten skickar skolorna in till Ungdomsstyrelsen för sammanställning. Det samlade resultatet presenteras dock inte förrän efter siffrorna från det riktiga valet är klara.
– Vi vill inte att det ska kunna påverka själva huvudvalet, säger Henrik Karlsson.
Ett mål är att få fler skolor att bjuda in politiska partier och organisationer, något de inte behöver göra. Även om ett skolval inte, på förhand, sägs vara på riktigt brukar kommentarerna efteråt på sina håll vara bekymrade. Hur kunde eleverna rösta si eller så?
– Utvärderingen efter 2010 visar att alla är måna om att låta de unga komma till tals inför valen, men i diskussionen om valresultaten efteråt är det vuxenvärlden som tycker till, säger Henrik Karlsson.
Lars Larsson/TT