Men använd ett annat begrepp, råder läraren Anette Franzén.
Även i Sverige kränks mänskliga rättigheter. Det vet läraren Anette Franzén i Norrköping som i jobbet ofta stöter på ungdomar som lever under någon form av hedersrelaterat förtryck. Nu har hennes arbetsmetoder blivit ett nationellt studiematerial.
— Det är otroligt vanligt att ungdomarnas livsutrymme begränsas på grund av familjens förväntningar på hur man ska uppföra sig, säger hon.
Anette Franzén har just avslutat dagens sista lektion i svenska som andraspråk på Komvux i Norrköping. I ett tomt klassrum berättar hon om när hon för fem år sedan jobbade på ett introduktionsprogram på gymnasiet. När eleverna fick läsa boken »Stjärnlösa nätter« av Arkan Asaad, som handlar om en ung kille som blir bortgift mot sin vilja, blev gensvaret enormt.
— Det finns ett jättestort behov att prata om de här frågorna. Många ungdomar säger också att de känner igen sig i det som står i boken.
I dag undervisar hon vuxna i kursen »Kultur, familj, uppfostran«. Kursen ingår i svenska som andraspråk och handlar om barnkonventionen och mänskliga rättigheter. Hon tar också upp olika traditioner som krockar med det som står i lagen.
— Deltagarna får sedan diskutera och komma med förslag på hur man ska hantera olika situationer. Som exempelvis när en dotter vill vara ute sent på kvällen, eller inte vill gifta sig utan studera och bo själv.
Anette Franzén använder aldrig ordet heder i klassrummet.
— Heder är ofta ett tabubelagt ämne. Det är också viktigt att förstå att vi har olika perspektiv beroende på vilket sammanhang vi kommer ifrån.
Andra fallgropar som hon försöker undvika är att peka ut vissa kulturer eller religioner.
— Man ska aldrig generalisera. Jag möter eleverna som individer och medmänniskor. Men det är viktigt att poängtera att det är de mänskliga rättigheterna som gäller och ska gälla.
På uppdrag av Rikspolisstyrelsen och Länsstyrelsen i Östergötland har hon tagit fram ett studiematerial som riktar sig till lärare och andra som jobbar med ungdomar och vuxna. Studiematerialet utgår från boken »Stjärnlösa nätter« och innehåller bland annat en sammanfattning av bokens olika kapitel. Där finns också förslag på frågor och olika övningar att arbeta med.
— Genom boken kan man ta upp frågor som tvångsäktenskap, familjens förväntningar, rättigheter och kulturkrockar, utan att det blir för privat.
Det är väldigt angeläget att skolan lyfter fram de här frågorna, menar hon. Allt annat är ett svek mot eleverna. Anette råder den skolpersonal som kommer i kontakt med drabbade elever att våga fråga hur personen mår.
— Det är vår skyldighet att se hur våra elever har det och vi ska förmedla skolans värdegrund. Ta också kontakt med kuratorn eller skolledningen. Lärare ska inte hantera detta själva.