Lärarnas tidning frågade partiernas skolpolitiska talespersoner.
Tomas Tobé (M):
Jag tror att många upplever att de inte riktigt tydligt vet vad en röst på ett enskilt parti betyder. För Moderaterna ser jag en stor potential när det är så många osäkra. Och vi har också valt att prioritera ekonomi, jobb och skola.
Tina Acketoft (FP):
I min ideala värld är det ett hälsotecken att folk ifrågasätter och tvekar. Jag tror att om frågan ställts till vilken yrkeskår som helst innan valrörelsen satt i gång så hade det blivit ett liknande utslag.
Ulrica Carlsson (C):
Jag tror att man kanske inte ser så stora skillnader mellan partierna. Och för att veta vilket parti som är bäst, ja, då måste man sätta sig in i det. Jag tror att lärarna tänker göra det närmare valet. Lärarna är sanningstrogna. Vet de inte så svarar de det.
Yvonne Andersson (KD):
Vi politiker har inte nått ut i mediebruset med våra politiska sakfrågor. Oppositionen plockar ofta upp de frågor som vi redan arbetar med och gör dem till sina. Men vi måste ta på oss att vi inte lyckats förmedla det vi har gjort på ett tydligt sätt.
Ibrahim Baylan (S):
Jag tror att anledningen till att så många svarar »vet ej« är att skolpolitik är mycket bredare än de skolfrågor som lyfts fram. Jag är glad att vi har ett tydligt övertag mot regeringspartierna. Och 42 procent osäkra innebär en stor potential för oss.
Rossana Dinamarca (V):
I skoldebatten diskuteras många pseudofrågor som inte riktigt gör skillnad i lärarnas och elevernas vardag. Det handlar om tidigare betyg, nationella prov och kunskapsmätningar. Det kan vara svårt att se hur lärarnas arbetssituation och elevernas behov förändras utifrån det.
Gustav Fridolin (MP):
Många känner, tror jag, att de frågor som tas upp inte gör någon skillnad för lärare. Som ifall vi ska ge betyg till nio- eller tolvåringar eller döpa om förskoleklassen. När sådana frågor drivs så tror jag att många känner att det inte berör.
Carina Herrstedt (SD):
Det är klart olyckligt att så många inte vet. Det är ett misslyckande att vi politiker, oavsett parti, inte når ut bättre. Kanske uppfattas partierna för lika. Många har samma mål men olika vägar att nå dit och det kanske inte är tydligt var partierna står i olika frågor.