JO har ”förståelse” för lärarnas synpunkter men avskriver ändå anmälningarna om att Skolverket brutit mot språklagen med alltför otydliga kunskapskrav.
Det var i oktober förra året som gymnasieläraren Mattias Forsgren i Stockholm JO-anmälde Skolverket för luddigt formulerade kunskapskrav för matematik och naturkunskap. Han tyckte att Skolverket bröt mot språklagens krav på begriplighet och att det hotade rättsäkerheten för de elever som betygsätts utifrån kraven. Ytterligare två personer följde hans exempel och anmälde myndigheten för otydligheter i andra ämnesplaner.
JO har ”förståelse” för anmälarnas synpunkter men avskriver med hänvisning till att språklagen tar sikte på kommunikation mellan myndigheter och enskilda medborgare. Det kan handla om till exempel domar och beslut. Läroplaner är en annan typ av dokument, enligt JO.
Mattias Forsgren är lite besviken men ångrar inte att han anmälde.
– Jag är glad för uppmärksamheten som min anmälan fick. Jag har fått många ryggdunkar i form av kommentarer och blogginlägg.
Kommer du att gå vidare med frågan på något sätt?
– Jag funderar på det. Jag tänker att det skulle vara bra om fler lärare vände sig till Skolverket för att få förtydliganden av kunskapskraven. Lärarna skulle kunna skicka in exempel på hur de rättat prov och fråga om de ligger rätt i sin bedömning, föreslår Mattias Forsgren.
Gymnasieläraren Susanne Elfström i Linköping JO-anmälde Skolverket för otydliga kunskapskrav för bland annat kursen Medier, samhälle, kommunikation. Hon ifrågasätter JO:s motivering om att ämnesplanerna inte riktar sig till enskilda medborgare.
– Eleverna ska ju ha betyg enligt de här kriterierna. De behöver förstå vad de ska klara och uppnå. Som det är nu så behöver jag göra en tolkning av kunskapskraven för att förklara dem. Ursprungsinnebörden riskerar att förändras, säger hon.
Per Hagström