Gränsen för godkänt på högskoleprovet föreslås bli 0,5 poäng. Hade de nya reglerna gällt vid höstens antagning hade 3.269 personer aldrig kommit in på högskolan via provet, enligt Dagens Nyheter.
Från den 30 juni nästa år föreslår regeringen att reglerna ska ändras för de som skriver högskoleprovet. Först ska förslaget, som regeringen fattar beslut om på torsdag, ut på remiss.
Det finns kritik mot förslaget på att införa en gräns för godkänt, vilket Lärarnas tidning tidigare kunnat berätta. Universitetslektor Per-Erik Lyrén som forskar på högskoleprovet på Umeå universitet har framfört att proven inte säger något om provtagarnas kunskapsnivå. Provet visar endast att ett provresultat är sämre eller bättre än ett annat.
Han anser att det hade varit bättre att förändra behörighetskraven till utbildningarna och införa antagningsprov. Om färre tas in via högskolekvoten på grund av gränsen så kommer fler studenter tas in via betyg istället och då riskerar, enligt Lyrén, antagningen via betyg att sjunka istället.
Den slutsatsen delades också av Universitets- och högskolerådet (UHR) i deras analys som regeringen fick i höstas.
En granskning som Dagens Nyheter gjorde för ett år sedan visade att 123 personer hade kommit in på lärarutbildningen med 0,1 poäng på högskoleprovet. Det ledde till att Universitets- och högskolerådet fick i uppdrag av regeringen att föreslå en lägsta gräns för godkänt på högskoleprovet, där maxpoängen är 2,0. UHR:s förslag var 0,4 poäng.
Men regeringen har nu valt att höja gränsen ytterligare. Även om höjningen gäller alla som gör högskoleprovet så är det framför allt sökande till lärarutbildningarna som regeringen vill komma åt.
– Det är ingen mänsklig rättighet att komma in på lärarutbildningen, säger Jan Björklund till DN.
Men enligt Cilla Häggkvist, biträdande chef vid Uppsala universitets studentavdelning, är lärarutbildningarna långt ifrån ensamma om att ha lågt söktryck. Det gäller bland annat kandidatprogrammen i naturvetenskap. Och det har också varit möjligt att komma in på en civilingenjörsutbildning vid Uppsala universitet med 0,4 poäng från högskoleprovet, berättar hon för TT.
Cilla Häggkvist tycker att en lägstagräns på högskoleprovet är en dålig idé.
– Problemet är inte de låga högskoleprovspoängen, utan att så få vill utbilda sig till lärare. Om statusen på läraryrket var högre skulle fler söka och gränsen höjas automatiskt, utan att behöva trixa med ett redan komplicerat antagningssystem, säger hon till TT.
Exakt hur många som skulle utestängas från lärarutbildningarna är oklart med tanke på att fler väntas tas in via betygskvoten om färre tas in i högskolekvoten vid antagningarna. DN räknade tidigare ut att ifall regeringen satte gränsen vid 0,6 poäng på lärarutbildningarna så hade 840 personer inte kommit in via högskoleprovet hösten 2012.
Sista ansökan till högskoleprovet ska vara inne den 17 februari. Och vårens prov skrivs den 5 april.
Lenita Jällhage