I Kalmar ska utvecklingslärare göra oanmälda besök i klassrummen för att inspektera hur lärarna sköter sitt arbete. – En sådan kontrollfunktion skapar bara oro, säger Lärarförbundets ordförande Yvonne Håkansson.
Förstalärarna i Kalmar kallas utvecklingslärare och arbetar övergripande över hela kommunen på olika skolor. I höst tillkommer en arbetsuppgift då utvecklingslärarna ska göra oanmälda besök i klassrummen. Utvecklingslärarna ska först observera och sedan ha samtal med lärarna.
– Vi har brandskyddsgenomgångar, livsmedelstillsyn och ekonomisk revision i kommunen. Men vi har ingen pedagogisk revision, förklarar Jonas Hellberg (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Vill ni alltså öka kontrollen av lärarna?
– I grunden är det inte kontroll, utan ett utvecklingsbesök som ska syfta till att förbättra undervisningen. Vi vet av forskningen att kollegialt lärande, där lärare får lära av varandra, är det bästa sättet att utveckla skolan.
Varför ska besöken vara oanmälda?
– Vi vill ju att det ska vara en naturlig skoldag, inte en tillrättalagd bild av hur det går till i klassrummet.
Kommer inte detta upplevas som obehagligt av lärarna?
– Man kanske kan vara nervös den första stunden. Men jag tror de flesta lärare är så professionella att de lyckas genomföra undervisningen fast en kollega är i klassrummet. Klarar man inte det, ja, då kanske man inte jobbar i rätt yrke, säger Jonas Hellberg.
Lärarförbundets ordförande i Kalmar Yvonne Håkansson är mycket kritisk till förslaget:
– Man skapar inget förtroende kollegor emellan när man vill kontrollera lärarna med oanmälda besök.
Däremot välkomnar Lärarförbundet att lärare observerar varandras lektioner och coachar varandra.
– Lärare ska utvecklas tillsammans, jag tror inte att utveckling sker genom kontroll.