Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Bra mäta arbetsro när klassen är nöjd

$
0
0

En snöslaskig vinterdag, på väg mot närmsta brevlåda. I handen ett kuvert innehållande utbildningsförvaltningens »brukarundersökning« avseende mina barns skola; frågor om skolan, skolmiljön och — dess arbetsro. Regelbundet vållar resultatet av dessa undersökningar upprörda artikelserier om oredan i den svenska skolan.

Med kuvertet i hand minns jag den livliga mellanstadieklass jag hade för några år sedan. Att arbeta på mellanstadiet var nytt för mig, vilket naturligtvis bidrog till livligheten. Lektionerna kunde vara rena intervallträningspass, där eleverna kastades mellan optimistiska uppmaningar att diskutera med varandra och resignerade tillsägelser om att arbeta tyst och koncentrerat.

Vare sig för mig eller för eleverna kom nog arbetsro i första rummet. Där trängdes i stället ett oräkneligt antal undervisningsområden och projekt jag dragit i gång, vilka alla byggde på en överskattning av både min egen och elevernas kapacitet. Alltså en undervisningsmiljö som borde genererat ett brukar­undersökningsresultat så förödande att det skulle bränt hål i ett kuvert, sådant det jag nu håller i handen.

Inte minst när jag, i fullt utblommad projektgalenskap, anmält eleverna till en tävling i att bygga och programmera robotar av lego.
 
Under tävlingsperioden förvandlades klassrummet gradvis till en skruvad miniversion av Legoland. Robotdelar och avstånd beräknades och analyserades. Felaktiga beräkningar föranledde gräl. Eleverna byggde hjul, fångstarmar och annan utrustning. Kamraters programsekvenser raderades med eller utan avsikt, med hätska utrop som följd. Lego­bitar och robotdelar lånades och stals, följt av slagsmål där ­legobitarna yrde omkring.
 
Med andra ord en miljö där en brukarundersökningsenkät skulle riskera att självantända av pur missnöjdhetsfrekvens. Den undersökning som under terminen skulle genomföras sköt jag framför mig.
 
Tävlingsförberedelserna pågick i tre månader. När finaldagen väl var över delade jag ut blanketterna. Det visade sig att klassen hade ett av stadens bästa resultat gällande lugn och ro — något jag kunde konstatera i den skoljämförelse som Dagens Nyheter publicerade, i en upprörd artikel­serie om oredan i den svenska skolan.

Och vilken var då anledningen till nöjdheten över arbetsro, denna sällsynt livliga terminshalva? Naturligtvis den att eleverna vann robotprogrammeringstävlingen och därmed satte högsta betyg i enkätens alla frågor, från skolmat till trivsel och arbetsro.

Med från detta bär jag två lärdomar. 1: Brukarenkäter återspeglar mycket lite av faktisk skolverklighet. 2: Man ska alltid ha en brukarundersökning till hands, för den händelse ens klass röner extra­ordinära framgångar. Gärna inom området ­legorobotprogrammering.
 
Med en suck släpper jag ned kuvertet i brevlådan.
Björn Kindenberg Språkutvecklare vid Hässelbygårdsskolan, Stockholm

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>