Kommentarer Utredningen om kommunaliseringens effekter väcker reaktioner.
Utredningen visar att staten slarvade igenom kommunaliseringsreformen precis som den senare gjorde med legitimationsreformen.
— Det här visar tydligt att det vore helt fel att utsätta skolan för fler stora reformer, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén med udden riktad mot dem som förespråkar ett återförstatligande.
Lärarnas riksförbund
Utredningen borde få kommunerna att inse att deras tid som skolans huvudman är slut och att staten måste ta över. De som hävdar att skolan inte klarar en sådan omorganisation har fel, hävdar Bo Jansson, ordförande i Lärarnas riksförbund.
— Det blir en ombildning för byråkrater — inte för lärare och elever. I klassrummet blir reformen inte krånglig eller svår att genomföra.
Moderaterna
Staten tog för lite ansvar när kommunerna blev huvudmän för skolan på 1990-talet. Moderaternas skolpolitiske talesman Tomas Tobé delar utredningen slutsatser i den delen.
— Vägen framåt tycker jag inte ska handla om politiskt käbbel om det är staten eller kommunen som ska ansvara. Vi ska ta det ansvaret gemensamt, säger Tobé till dn.se.
Socialdemokraterna
Partiet är kritiskt till att utredaren inte fick i uppdrag att föreslå åtgärder för att förbättra skolan. Utredningens syfte verkar i stället ha varit att ta fokus från regeringens misslyckade skolpolitik och lägga skulden på kommunaliseringen. Ett rent beställningsjobb från Jan Björklund, misstänker Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson.
— Jag är rädd att han beställer en utredning för att skylla ifrån sig misslyckandet. För normalt sett ska en sådan här utredning lägga fram konstruktiva förslag, säger Baylan till TT.
Folkpartiet
Partiledaren Jan Björklund delar utredningens slutsats att de borgerliga partierna bidrog till kommunaliseringen misslyckades.
— Ja, så var det. Ansvaret för denna reform är jämnt fördelad mellan regeringarna på 1990-talet, säger han till TT.
— Dessutom har kommunerna misshandlat sin arbetsgivarroll och läraryrkets status har sjunkit kraftigt.
SKL
Utredningen skyller för mycket av problemen i skolan på kommunaliseringen. Den missar andra reformer som genomfördes samtidigt, som införandet av målstyrda läroplaner och ett nytt betygssystem.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) hävdar att problemet med läraryrkets sjunkande status uppstod långt innan kommunaliseringen och att lärarnas löneutveckling halkade efter redan då staten satte lönerna.