Anmälningarna från elever och föräldrar blir allt fler och majoriteten av skolorna får kritik. Det visar Skolinspektionens och BEO:s statistik för förra året. Brister i det särskilda stödet och kränkningar är vanligast.
Sedan Skolinspektionen bildades 2008 har antalet anmälningar ökat med i genomsnitt 400 per år. 2013 tog myndigheten och Barn- och Elevombudet (BEO) emot 3.575 stycken, vilket var 20 procent fler än året innan. Även besluten som riktar kritik mot huvudmannen har successivt blivit fler. Förra året var de 1.165.
De vanligaste skälen bakom anmälningarna var att barn och elever upplevde att de blivit kränkta eller att de inte fått det stöd de behöver för att nå målen. Den drabbade var en pojke i ungefär två av tre fall. Vad könsskillnaden i anmälningsstatistiken beror på vet inte Skolinspektionen.
BEO begärde skadestånd från huvudmannen för elevers räkning i 42 fall 2013. 36 av dessa barn hade fått ut belopp på mellan 5.000 och 90.000 kronor före årsskiftet.
Den sannolika förklaringen till ökade anmälningsfrekvensen är, enligt Skolinspektionen, att människor blivit mer medvetna om möjligheten att anmäla.
Även i Skolinspektionens regelbundna tillsyn av skolor och hela kommuner är det mycket vanligt att brister i det särskilda stödet upptäcks.
Under 2013 fick cirka 1.300 grund- och gymnasieskolor och 58 kommuner besök. 70 procent av grundskolorna och 80 procent av gymnasieskolorna kritiserades för att de inte ger alla elever det stöd de har rätt till för att nå målen. Det beror ofta på att åtgärdsprogrammen är undermåliga.
Cirka hälften av grundskolorna och 40 procent av gymnasieskolorna hade brister när det gäller betygssättning och bedömning. Skolinspektionens kritik handlar ofta om att skolorna inte bedömer elevernas kunskaper på ett likvärdigt sätt.
Karin Lindgren