Regeringen vill satsa på ett förskolepaket under de kommande fyra åren. Satsningarna omfattar såväl utbildning som insatser för att få mer personal i barngrupperna.
Regeringens ambitionär att förskollärarutbildningen, som förra läsåret hade 3.300 nybörjarstudenter, ska ökas med 800 platser. Det innebär en studentökning med närmare 25 procent.
— Vill vi se fortsatta kvalitetssatsningar inom förskolan måste vi utbilda fler förskollärare, säger förskoleminister Maria Arnholm (FP).
Utbildningsplatserna beräknas kosta 325 miljoner kronor fullt utbyggda och då är kostnader för studiemedel inräknade. Pengarna till utbyggnaden kommer att skjutas till med start från nästa år till lärosätena.
En annan åtgärd i paketet blir att försöka förbättra personaltätheten på förskolornas barnavdelningar. Inte minst för de små barnen.
Kommunerna får dela på 125 miljoner kronor årligen i tre år fram till år 2017.
För att styra att pengarna riktas särskilt till åtgärder för de yngsta barnen så kommer kommunerna, tillsammans med sin ansökan, att få bifoga en plan till Skolverket. I den ska de redovisa hur de säkerställer att avdelningarna för de yngsta barnen har en lämplig storlek.
Jeanette Kennerfalkär förskolechef på förskolan Trollet i Kalmar och ledamot i Lärarförbundets förskolenämnd:
— Jag anser att det är bra att regeringen nu satsar och lägger fokus på förskolan, som är en viktig första del i skolsystemet. Däremot tror jag inte att satsningarna är tillräckliga, säger hon.
Skolinspektionen kommer också att få 25 miljoner kronor mellan åren 2015 och 2017 för att granska förskolorna med stickprov vid tillsynen av kommunerna. Pengarna ska även räcka till särskilda granskningar där inspektionen tittar på förskolornas personaltäthet, barngruppers storlekar och barngruppernas sammansättning.
Maria Arnholm räknar med att Skolinspektionen därmed kan vässa sin tillsynsverksamhet.
Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, tycker att det är små steg i rätt riktning men att det krävs betydligt större satsningar. Hon anser att det är obegripligt att regeringen i december valde att ta bort de normer som fanns för barngruppernas storlekar på förskolorna i ett läge när gruppernas storlek ökade.
— Det krävs nu riktlinjer för barngruppernas storlekar från regeringen, säger hon.
Regeringen har tidigare gjort ett par riktade utbildningsinsatser för att öka förskolepersonalens kompetens. Men skolinspektionen kvalitetsgranskningar visar att det inte varit tillräckligt. Därför förlänger regeringen förskolelyftet och satsar 35 miljoner kronor årligen under tre år med start år 2015 samt ytterligare 25 miljoner år 2018. I det förskolelyft som avslutas i år har regeringen satsat 40,5 miljoner årligen.
Även förskolechefernas pedagogiska ledarskap ska stärkas genom ett utbildningslyft som beräknas kosta 15 miljoner kronor årligen under tre år.
Med den akuta brist som råder på förskollärare så konstaterar Eva-Lis Sirén att åtgärden att öka platserna och förlänga förskolelyftet är nödvändig.
— Men det räcker inte. Villkoren måste förändras för de studerande. Det är i dag alltför stora skillnader mellan kommunerna vad som gäller, säger hon.
Lenita Jällhage