Kommunala och fristående skolor ska bli skyldiga att erbjuda elever läxhjälp, föreslår regeringen. Det främsta syftet är att hjälpa elever i årskurs 4–9 att nå kunskapsmålen.
Regeringen vill göra det obligatoriskt för skolornas huvudmän att erbjuda läxhjälp för elever som inte når kunskapskraven. Fokus bör, enligt regeringen, vara på årskurs 4–9.
Redan i dag har elever som inte når målen eller riskerar att inte nå målen rätt till särskilt stöd.
På vilket sätt skiljer sig det stödet från obligatorisk läxhjälp?
— Det här är ingen ersättning för särskilt stöd och ska inte urholka den rätten, säger Bertil Östberg, statssekreterare i utbildningsdepartementet.
— En lärare ska ju inom ramen för undervisningen på olika sätt stödja eleven att nå målen. Läxhjälpen är bara ytterligare ett sätt att hjälpa eleven att nå målen.
Det är först när man provat olika anpassningsvägar och dessa inte fungerar som det blir aktuellt med en utredning som ska leda fram till särskilt stöd, enligt Bertil Östberg.
Enligt förslaget ska läxhjälp i skolan ske ”under organiserade pedagogiska former utanför ordinarie undervisningstid”.
Vad betyder det?
— Den frågan har vi inte svar på nu. Det ska vi utreda. Det finns en massa frågor. Vilka personalkategorier blir aktuella? Vilka behörighetskrav ska vi ställa? Vilka krav ska vi ställa på skolorna?
Kan skolan ta in extern hjälp, till exempel studenter, ideella föreningar eller rentav hyra in läxhjälpsföretag?
— Vi ska utreda detta, men självklart ska det vara en läxhjälp av god kvalitet.
Ett uttalat syfte med obligatorisk läxhjälp är, enligt förslaget, att kompensera för elevers olika familjebakgrund.
I Norge blev det 2010 obligatoriskt för skolor att erbjuda läxhjälp upp till årskurs 4 (se faktaruta). Syftet var att utjämna sociala skillnader. En utvärdering 2013 visade dock inga sådana effekter. Det som hände var att de som låg bra till förbättrade sig ytterligare.
Hur ser du på det?
— Jag känner inte till den utvärderingen så jag har svårt att kommentera det, säger Bertil Östberg.
Regeringen vill avsätta 400 miljoner årligen för satsningen från och med år 2015. Förslaget kommer att finnas med i vårbudgeten.
Mats Thorén