Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler ska utreda reformeringen av grundskolan. Hur införandet av tioårig skola och förlängd skolplikt ska gå till är två saker som Grundskoleutredningen ska bena ut.
Regeringen vill förändra grundskolan på några punkter. Reformeringen innebär att:
- Grundskolan blir tioårig genom att dagens förskoleklass blir en del av skolan och görs om till nya årskurs 1. Skolstarten ska alltså ske vid sex års ålder. Utredningen ska bland annat föreslå vilka behörighetskrav som ska gälla för att undervisa i den nya årskurs 1.
- Skolplikten förlängs med upp till ett år för elever som inte är behöriga till gymnasieskolans nationella program. Syftet är att de cirka 12 procent av grundskolan elever som inte når kunskapskraven ska få längre tid på sig att klara dessa.
- Att det blir obligatoriskt för skolhuvudmän att anordna sommarskola. Utredningen ska även överväga om det ska vara obligatorisk för elever att delta. Sommarskolan riktar sig till elever som saknar godkänt betyg i något enstaka ämne för att bli behörig till ett nationellt program.
Hur reformerna ska genomföras ska den så kallade Grundskoleutredningen utreda. I uppdraget ingår också att ta fram en tidplan för genomförandet.
Utredningen ska vara klar sommaren 2015.
Mats Thorén