Diakonen: Lärare som själva sörjer behöver avlastning
En lärare som mister en elev och drabbas hårt av sorgen måste ha rätt att stiga åt sidan och tillfälligt låta någon annan ta över ansvaret för klassen. Det tycker Elin Santell som är diakon i Bromma församling i Stockholm och som vid flera tillfällen har kallats till skolor där elever begått självmord.
— Som lärare ska man inte glömma att man är närstående och för vissa är det mest professionellt att ta ett steg tillbaka. Lärare som har en egen stark sorg behöver få utrymme för den utanför klassrummet, säger Elin Santell.
Elevhälsan har huvudansvaret för de elever som mår akut psykiskt dåligt efter en skolkamrats självmord. Men lärarna har en viktig roll när det gäller att visa medmänsklighet och upprätthålla de ramar som ger eleverna trygghet, anser Elin Santell.
— Under en period kanske man lägger ner undervisningen. Men det kan ändå vara idé att hålla lektionerna enligt schemat och fylla dem med samtal kring det som hänt.
Vad ska en lärare säga när eleverna ställer frågor om självmordet?
— Som lärare kan man kräva att skolledningen fattar beslut om vad som ska sägas. Det viktiga är att undvika spekulationer och ge eleverna så tydlig information som möjligt.
Ska läraren säga att det var ett självmord?
— Ja, om polisen har bekräftat det. Men om familjen eller polisen inte vill gå ut med dödsorsak så ska man som lärare respektera det.
Det finns forskning som visar att ett självmord kan utlösa nya självmord bland ungdomar som går i sådana tankar. Men den risken minskar drastiskt om man vågar prata om det som hänt, säger Elin Santell.
— Det kan vara så banalt som att beskriva vad som händer rent biologiskt när man dör. Vissa ungdomar har en glorifierad reinkarnationstanke och tänker att de ändå får ett nytt liv om de misslyckas i detta.
Enligt Elin Santell är det en myt att samtal om självmord riskerar att väcka den björn som sover.
— Forskning visar att om man talar om självmord så ökar det benägenheten hos dem som är deprimerade att söka hjälp, säger hon.