De rödgröna ger inte upp om att hejda regeringens förslag om skatteavdrag för läxhjälp hemma. De begär att skatteutskottet tar in fler synpunkter, från lärarfack och myndigheter. Det kan fördröja beslut i frågan.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet begär att skatteutskottet tar in fler synpunkter, vad gäller skatteavdrag för läxhjälp hemma, från lärarfack och myndigheter före avgörande. Det kan fördröja ett beslut.
— Förslaget är så extremt dåligt berett, säger vice ordförande i utskottet Leif Jakobsson (S) med stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Nu måste utskottet, där Sverigedemokraterna stödjer regeringen om skatteavdrag för läxhjälp, ta ställning till de rödgrönas begäran.
Leif Jakobsson bedömer att de rödgröna har god chans att få sin begäran om en ytterligare remissrunda i utskottet beviljad. Det är en möjlighet som minoriteten har i riksdagen, under vissa förhållanden. Men den är inte given på förhand.
— Det finns en teoretisk möjlighet för majoriteten att säga nej, medger Jakobsson.
Han hänvisar till en skrivning som säger att en begäran inte ska beviljas om ärendet riskerar skada på grund av fördröjningen.
De rödgröna vill att utskottet ska fråga de båda lärarfacken samt Skolledarförbundet om synpunkter. De fanns inte med bland dem som regeringen begärde in synpunkter från.
Leif Jakobsson anser att också Skolverket och Skatteverket ska tillfrågas på nytt, då särskilt om deras åsikt i frågan om att tillåta att man anlitar professionella lärare som läxhjälp och får skatteavdrag för det. Sveriges Kommuner- och Landsting bör också tillfrågas.
Men det finns inga skäl som räcker för att fördröja behandlingen av förslaget om läxhjälp med skatteavdrag i hemmet, anser Henrik von Sydow, moderat och ordförande i skatteutskottet.
— Det här är inget stort lagstiftningsärende, det är ingen stor fråga. Det handlar om att öka tydligheten i tillämpningen av rut-avdraget, säger von Sydow men tillägger att de rödgröna partiernas begäran om mer underlag givetvis ska diskuteras.
Han understryker dock att tidtabellen ligger fast, vilket innebär justering i utskottet den 22 november och beslut i kammaren den 5 december.
Förslaget ska träda i kraft vid årsskiftet.
Henrik von Sydow tycker inte att kritiken från Skatteverket och Skolverket ger anledning till omprövning av förslaget.
— Det gör branschen synlig och beskattningsbar och ökar något förutsättningarna för tjänsteföretagande och för att studenter ska få extraarbete, säger han.
TT