Den kan skapa mening och närvaro i mötet med eleverna. Anna-Carin Bredmar har forskat kring lärares arbetsglädje.
Att få känna och uppleva arbetsglädje är fundamentalt. I sin bästa form kan den liknas vid ett golv, menar Anna-Carin Bredmar i sin avhandling »Lärares arbetsglädje — betydelsen av emotionell närvaro i det pedagogiska arbetet« (Linnéuniversitetet).
— När lärarna känner en stämning av arbetsglädje ger den stabilitet och trygghet. Den finns där som en knappt märkbar förnimmelse, säger hon.
Anna-Carin Bredmar lyfter fram att arbetsglädje skapar en känsla av mening och närvaro. Den fungerar även som en dörröppning som kan visa på olika handlingsalternativ i mötet med elever och kolleger. Men den kräver också en balans mellan arbete och vila så att det blir möjligt att uppleva »arbetsglädjens kvardröjande eftervärme«.
Arbetsglädjen har alltid en mellanmänsklig dimension, anser Anna-Carin Bredmar. Reduceras den till en indivi-duell känsla riskerar den att gå förlorad. Det största hotet mot arbetsglädjen är likgiltigheten.
— Upplever lärarna att de inte är involverade och engagerade i arbetet så kan det upplevas som meningslöst, säger hon. Då hotar likgiltighet att breda ut sig.
Leif Mathiasson