Rektorers skriftliga omdömen om lärare som söker karriärtjänster blir offentliga handlingar. Det står klart efter en dom i kammarrätten. Nu övergår Lindesbergs kommun till att ta muntliga referenser från rektorerna.
Lärare A är en skicklig pedagog, lärare B är en engagerad lärare men inte när det gäller utveckling av undervisningen och lärare C saknar ännu förankring på skolan som helhet.
Det är några av de skriftliga omdömen som rektorerna i Lindesbergs kommun lämnade om sökande till förstelärartjänsterna förra året. Lärarna fick också betyg på en skala från 1–9 inom områden som ”förmåga att förbättra elevernas studieresultat”, ”intresse för att utveckla undervisningen” och för särskilda kvalifikationer som exempelvis ”bedömning och mentorskap”.
I Lindesbergs kommun är det chefen för barn- och utbildningsförvaltningen, Kaj Söder, som beslutar vem som ska bli förstelärare i kommunen. Som beslutsunderlag har han en ansökan från den berörda läraren och ett yttrande från rektorn om lärarens kvalifikationer. Det görs också en intervju med läraren om han eller hon går så långt i rekryteringsprocessen.
Efter förra årets tillsättning av förstelärare i Lindesbergs kommun begärde en person att få se rektorernas skriftliga bedömningar av de sökande. Men kommunen sa nej med hänvisning till att bedömningarna inte var allmänna handlingar. Personen överklagade, fick rätt i kammarrätten och kommunen tvingades lämna ut de begärda handlingarna.
Det kom inte som någon överraskning för förvaltningschef Kaj Söder.
– Vi visste på förhand att vi skulle förlora men det var bra att få det testat, säger han.
Med facit i hand har förvaltningen beslutat att ta bort de skriftliga rektorsbedömningarna i årets rekrytering av förstelärare.
– Nu tar jag istället en muntlig referens från rektorerna, berättar Kaj Söder
Skriver du någon tjänsteanteckning där det framgår vad rektorn sagt om läraren?
– Nej, jag gör faktiskt bara en markering för de personer som jag tycker kan vara lämpliga utifrån vad rektorn säger. I nästa steg görs intervjuer med ett urval av de sökande.
Att ni inte dokumenterar rektorns bedömning, är det en följd av kammarrättens dom?
– Det är det till viss del. Självklart. Om man ger en skriftlig referens och vet att den blir en allmän handling som kan läsas av många så ger man kanske inte samma referens som i ett samtal.
Hur menar du då?
– Jag inbillar mig att rektorerna kanske blir lite försiktigare om deras bedömning blir en skriftlig handling som andra kan läsa.
Blir det inte sämre insyn för den som vill granska tillsättningen av förstelärare?
– Nej, det är ju precis på samma sätt som när vi anställer folk i övrigt.
Men det låter som en försämring i förhållande till hur ni gjorde i första omgången?
– Ja, som utomstående kan man uppleva att man inte kan får samma tydliga bild. Det är självklart så. Men man måste fråga sig vad det är vi vill uppnå. Vill vi uppnå en vettig grund för insyn eller kunna göra bra rekryteringar?
Finns det en motsättning där?
– Ja, till viss del. Om man ska lämna en skriftlig referens som är läsbar för vem som helst så tror jag man är mer försiktig än man kan vara i ett samtal, säger Kaj Söder.