Mötesformen TeachMeet kommer ursprungligen från Skottland. Det var läraren Per Falk som tog den till Sverige.
— Jag besökte BETT-mässan i London 2009 som ganska nybakad lärare och gick på ett Teachmeet som arrangerades i anslutning. Det var rätt häftigt att komma in i ett helt nytt sammanhang. Det var internationellt och glädjefyllt, man pratade positivt kring identiteten att vara lärare.
Hemma i Sverige ville han göra något för att ge tillbaka av den positiva upplevelse han varit med om. Det ledde till det första svenska Teachmeet på Skolforum 2009.
— Då handlade det väldigt mycket om IKT. Nu är fokus bredare. Det har hållits Teachmeets om språkutveckling, spelifiering, formativ bedömning, ledarskap.
Två år senare lanserade Per Falk och läraren Anna Kaya nästa engelskklingande mötesform för lärare i Sverige: Ed Camp. Platsen var återigen Skolforum.
— Det är roligt att kika på olika sätt att mötas och lära sig tillsammans. Allt handlar om knytkonferensidén, att du går dit med tanken att vara aktiv och lärande i mötet.
Ed Camp är en knytkonferens där den som vill diskutera något samlar likasinnade och håller i diskussionen.
Nästa stora utmaning var The Cage, som också utspelade sig under Skolforum 2011 och fick en uppföljning 2012. Tillsammans med Henrik Widaeus och Joakim Vollert tog Per Falk fram en arena för skolutveckling. I en glasbur skulle lärare, skolledare och elever arbeta fram idéer utifrån externa föreläsares utmaningar.
— Tanken var att skapa krockar där lärare möter andra personer i och utanför skolan. Vi stänger inne oss själva och lämnar inte förrän vi rört oss i någon riktning.
Nu anordnas Teachmeets lokalt på skolor och inom kommuner.
— Det är när skolorna byter bort det tråkiga infomötet och inför ett kollegialt kunskapsutbyte som man känner att wow, de har fattat! Det här är effektiva modeller för att sprida kompetens.
Per Falk tycker att formen lämpar sig väl för intern fortbildning.
— Det finns ofta redan spjutspetsar på skolorna, det saknas bara forum för dem att dela med sig av sin kunskap.
Han ser en fara i om det mest blir samma eldsjälar som möts och har ett utbyte.
Därför blev han glad när ett av de senaste initiativen han varit delaktig i, nätkursen »Det digitala skollyftet«, lockade många nya.
— De skapar egna kluster som brinner för samma fråga. Digitala skollyftetgrupper om formativ bedömning och programmering är exempel på det.
— Det har varit en väldigt kul resa att skapa arenorna för att få ihop människor. Vi har visat på kraften i mötesformen, och nu växer det utan mig — toppen!
Lotta Holmström