Den praktiknära skolforskningen behöver stärkas i Sverige. Det anser regeringens särskilda utredare Per Thullberg. Han föreslår därför att det nya Skolforskningsinstitutet bör få egna statliga anslag för att anlita forskare.
Forskning om effektiva, praktiknära arbetssätt inom skolan, som dessutom vilar på vetenskaplig grund, finns det inte mycket av i Sverige. Den utländska forskningen inom fältet är inte heller lätt att överföra till svenska skolförhållanden. Det konstaterar Per Thullberg i sin delrapport från ”Utredningen om inrättandet av ett skolforskningsinstitut” som lämnades till regeringen på torsdagen.
För att det nya Skolforskningsinstitutet ska kunna avhjälpa forskningsluckorna behöver institutet egna pengar för att anlita forskare, enligt Thullbergs utredning.
Per Thullberg riktar i sin delrapport till regeringen en underförstådd kritik mot Vetenskapsrådet och deras Utbildningsvetenskapliga kommittén (UVK) som årligen får 220 miljoner till utbildningsvetenskaplig forskning.
Han skriver att kommitténs uppgift är, enligt en proposition från 1999/2000, ”att främja utvecklingen av utbildningsvetenskaplig forskning och forskarutbildning i nära anslutning till lärarutbildningen och med direkt relevans för lärarnas yrkesutövning”.
— De har genom åren tagit fram mycket intressant forskning om allt möjligt som exempelvis lärandet inom industrin och annat inom utbildningsfältet. Men den forskningen är inte användbar för det vi efterlyser som är att säkerställa effektiva arbetssätt i skolan genom praktiknära vetenskaplig forskning, säger Per Thullberg.
Vetenskapsrådet har under året ett särskilt regeringsuppdrag att sammanställa ett forskningsunderlag med relevant skolforskning inför Skolforskningsinstitutets start.
Per Thullberg föreslår att det nya Skolforskningsinstitutet redan nästa år får 5 miljoner till att anlita egna forskare för praktiknära forskning. Anslagen ska sedan ökas till 10 miljoner 2016 och 15 miljoner 2017, enligt förslaget till regeringen.
För att säkerställa den vetenskapliga kvaliteten på beställningsuppdragen ska institutets vetenskapliga råd, bestående av nio forskare från olika verksamhetsfält, vara de som avgör vilka forskare som får uppdragen.
Lärarnas Tidning har sökt utbildningsminister Jan Björklund (FP) och utbildningsdepartementet för en kommentar men man avböjde att kommentera delrapporten på torsdagen.
Lenita Jällhage