Skolverket har fattat beslut om tilldelningen av årets bidrag för sommarskola. Sammanlagt fördelas 38 miljoner kronor. Men Skolverket beräknar att 27 miljoner av bidragspengarna fryser inne i år.
I år är det på nytt möjligt att söka statsbidrag för att anordna undervisning under loven.
– För elever som gått ut årskurs 9 utan gymnasiebehörighet innebär sommarskolan en möjlighet att få godkända betyg för att kunna börja i gymnasieskolan. Det är också en möjlighet för elever i lägre årskurser som halkat efter att jobba i kapp, säger Joakim Feldt, enhetschef på Skolverket.
Totalt finns 78 miljoner kronor att söka i bidrag under 2014, men kommunala huvudmän har bara ansökt om bidrag på 35 miljoner och fristående på 3 miljoner under våren och sommaren. I augusti finns även en möjlighet att söka bidrag för höstlovet, men Skolverkets prognos visar ändå att 27 miljoner kommer att frysa inne.
79 kommuner har över huvud taget inte ansökt om bidrag för lovskola. En av dem är Valdemarsvik, en av de kommuner med lägst andel behöriga till gymnasiet, 71 procent.
– Vi har haft sommarskola alla år, utom förra året. Men nu har vi valt att lägga lovskolan på höst- och påskloven i stället. Vi tror på att ha den tidigare under läsåret. Tyvärr missade vi att det gick att söka bidrag för påsklovet, men till hösten ska vi söka, säger Kristin Österström, rektor på kommunens enda högstadieskola, Vammarskolan.
Hon har goda erfarenheter av lovskola, som hon säger är positivt för många elever.
– För de som haft hög frånvaro är det en chans att komma igen. Att läsa koncentrerat under fyra-fem dagar och få nära hjälp och jobba igenom hela kapitel fungerar bra för flera av de här eleverna, säger hon.
Skolverket godkände i år alla ansökningar om bidrag till lov- och sommarskola.
Hur ser du på att ni missat att få del av de här pengarna?
– För alla typer av statliga bidrag gäller att man måste få god tid på sig att planera och ansöka. Om man ska ansöka i april om en verksamhet i juni blir det inte så bra kvalitet. Vi har ändå lyckats genomföra den verksamhet vi behöver inom ramen för vår budget, säger Kristin Österström.
Den tidigare statliga satsningen på bidrag till sommarskola pågick under 2006 till 2011. Utvärderingar har visat att fyra av tio elever som inte hade godkända betyg lyckades bli behöriga till gymnasieskolan med hjälp av sommarskola.
När det statliga bidraget togs bort minskade kommunernas satsningar på sommarskola med 56 procent, visade en undersökning som Lärarnas tidning genomförde 2012.
2014 kommer bidragen att gå till påsklovs- och sommarskola för nästan 24 000 elever.
Lotta Holmström