Förhandlingarna om nya löner för 2.000 lärare på folkhögskolorna går mycket trögt. Arbetsgivarna är inte beredda att satsa extra på lärarna.
Avtalet för lärarna på folkhögskolorna löpte ut den sista april.
– Vi står långt ifrån varandra och är inte alls överens, säger Jonas Bergman, ombudsman på Svenska Folkhögskolans Lärarförbund, SFHL.
Arbetsgivarna har gett de fackliga organisationerna ett bud som enligt Arbetsgivaralliansen ligger över de 2,3 procent som den löneledande industrin får i år. Hur mycket över vill dock inte Arbetsgivaralliansen säga.
– Det räcker inte för oss. Vi vill ha en tydlig uppvärdering av lärarna. Men arbetsgivarna vill inte ge oss några extrapengar. De tycker att vi redan är rätt lönesatta, säger Jonas Bergman.
Förhandlingarna med Arbetsgivaralliansen kompliceras av att det handlar om ett branschavtal, som omfattar Kommunal, Vision och Akademikerförbundet SSR.
– Det är svårt att få de andra facken att ställa upp på en uppvärdering av oss lärare. De är nöjda med budet och är inte beredda att avstå något för vår skull.
Arbetsgivaralliansens förhandlingsledare Tobias Nilsson hävdar att folkhögskolans lärare redan ligger bra till lönemässigt och att många folkhögskolor inte har råd att satsa extra på lärarna.
– De pengarna måste tas någonstans ifrån. Om lönerna ökar för mycket kan det bli nödvändigt med uppsägningar av lärare, säger Tobias Nilsson.
SFHL ska svara på arbetsgivarens bud senast tisdag den 20 maj.
Lärarna i SFHL är dubbelanslutna till Lärarförbundet.
Även förhandlingarna om ett nytt avtal med KFS, Kommunala företagens samorganisation, går trögt. Det avtalet löpte ut den sista mars. Lärarförbundet har cirka 500 medlemmar på ett 40-tal fristående skolor och förskolor inom avtalsområdet.
Stefan Helte