Läget är akut. Utbildningsdepartementets utlovade översyn av regelverken gällande politisk partiers besök på skolor måste ske nu, anser Moderaternas utbildningspolitiske talesperson Tomas Tobé. Annars blir det tyst på skolorna inför höstens val, befarar han.
Valet i höst kan bli det första där politiska partier som står upp för människors lika rättigheter inte får samtala med elever. Det befarar Moderaternas utbildningspolitiske talesperson Tomas Tobé efter att Lärarförbundet på tisdagen gått ut och rekommenderat sina medlemmar att säga nej till alla partier i avvaktan på en lagändring.
– Det gör mig väldigt orolig. Jag menar att växande stöd för främlingsfientliga krafter måste mötas med mer fakta och debatt på landets skolor, säger Tomas Tobé till TT.
Lärarförbundet vill att det ska vara möjligt för rektorer att säga nej till partier med åsikter som strider mot skolans värdegrund. Enligt gällande lagstiftning går inte det.
Tomas Tobé vill att de politiska partierna, Skolverket och lärarförbunden sätter sig ned gemensamt för att hitta en lösning.
Läget är akut med tanke på tidsbristen inför höstens val, anser han.
– Jag ser gärna att vi samlar oss nu och hittar en väg framåt så att åtminstone valet i höst inte möts av tystnad. Annars kan vi komma att behöva avvakta en lång utredning med oklart utfall, säger Tomas Tobé till TT.
Utbildningsdepartementet ska göra en ”översyn av regelverken” meddelande man i förra veckan. När den kan tänkas vara klar kan departementet inte ge något besked om.
Tobé får medhåll av Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson, som också vill att Jan Björklund snabbt tillsätter den aviserade översynen.
Ibrahim Baylan delar Lärarförbundets oro över situationen, men han tror inte att den bästa vägen är att stänga skolor för alla partier.
– I förlängningen skulle det vara skadligt för vårt parlamentariska demokratiska system om elever inte kommer i kontakt med de politiska partierna under hela sin skoltid, säger han till TT.
Även skolledarna är kritiska till Lärarförbundets rekommendation.
– Vi tror inte på detta. Det ingår i skolans uppdrag att möta olika ideologier. Det finns en risk att vi gör eleverna en björntjänst genom att stänga ute partier. Vi tror på demokratiuppfostran och kunskap för att möta antidemokratiska partier, säger Matz Nilsson, ordförande i Sveriges Skolledarförbund, till Svenska Dagbladet.
Lärarnas Riksförbund vill inte heller stänga dörren till debatt med politiska partier i skolor. De poängterar i ett uttalande lärares och rektorers ansvar att se till att de partier och organisationer som släpps in är en del av undervisningen och inte tillåts propagera helt fritt.
– Vårt viktiga budskap i dag är att de professionella, lärarna och skolledarna, tar ansvar, skriver Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson i uttalandet.
Mats Thorén