Kampen mellan Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund försvagar lärarfacken. Detta utnyttjar politikerna, som själva kan sätta den utbildningspolitiska dagordningen. Det är en av slutsatserna i forskaren och läraren Peter Liljas avhandling om de två lärarfacken.
Peter Lilja, som är gymnasielärare i samhällskunskap och religionsvetenskap, har studerat hur lärarfacken använder begreppet professionalism. Studierna visar att de två facken är djupt oeniga om lärarens kunskapsbas.
Ett exempel är hur de såg på den nya lärarutbildningen som startade 2011.
Lärarförbundet var kritiskt till den nya lärarutbildningen som delade upp utbildningen i olika examina: förskollärare, grundlärare, ämneslärare och yrkeslärare. Detta förklaras, enligt avhandlingen, av att Lärarförbundet driver idén att läraryrket är ett sammanhållet yrke med didaktiken – läran om undervisningens teori och praktik – som gemensam kunskapsbas.
Lärarnas Riksförbund trycker mycket hårdare på ämneskunskaperna och bejakade därför lärarutbildningsreformen.
– Lärarfackens professionella projekt är fundamentalt olika, säger Peter Lilja och konstaterar att de två konkurrenterna därför kämpar om det politiska utrymmet utifrån helt skilda utgångspunkter.
Peter Lilja disputerar på avhandlingen den 28 maj.
Stefan Helte