Huvudmän som fått ett föreläggande från Skolinspektionen kan i framtiden få stöd av Skolverket med att förbättra sin verksamhet. Myndigheten vill också bilda nätverk av huvudmän som kämpar med likartade problem.
Skolinspektionen granskar skolor, påpekar brister och ställer krav på förbättringar. Men det ingår inte i uppdraget att hjälpa de kritiserade huvudmännen att komma till rätta med problemen.
Skolverket å sin sida jobbar främst med generella stödåtgärder som riktar sig till alla huvudmän. Här finns det ett glapp som behöver åtgärdas, enligt Ulrika Lundqvist som är enhetschef på Skolverket.
– Vi ser att det även behövs riktade och uppsökande satsningar till vissa huvudmän. Ett sätt att hitta de huvudmän som har störst behov är att utgå från Skolinspektionens förelägganden, säger hon.
I början av 2015 inleder Skolverket därför försök med så kallade huvudmannadialoger. I den första omgången har myndigheten valt ut ett antal mindre kommuner och fristående huvudmän som alla fått förelägganden om att förbättra måluppfyllelse och kunskapsresultat.
De utvalda huvudmännen kommer att bjudas in för att diskutera sina problem med Skolverket och med de andra huvudmännen som står inför liknande utmaningar.
– Vi kan till exempel skapa en mindre grupp av kanske fem till sex huvudmän som vi för dialog med under ett halvår. Där kan huvudmännen också finna stöd hos varandra när de ska åtgärda de brister som de fått föreläggande kring, säger Ulrika Lundqvist.
Per Hagström