En officersutbildning ger den pedagogiska insikt som krävs för jobbet som rektor. Den bedömningen gör Skolinspektionens rättsenhet. Samtidigt finns det kritik mot att officerare får en gräddfil in i rektorsyrket.
Enligt skollagen måste den som anställs som rektor ha pedagogisk insikt både genom utbildning och erfarenhet. Arbete inom försvaret kan ge pedagogisk insikt genom erfarenhet. Det har Skolinspektionen konstaterat tidigare. Och nu bedömer myndighetens rättsenhet dessutom att officersprogrammet ger pedagogisk insikt genom utbildning.
Lars Svedberg, utbildningschef vid rektorsutbildningen på Uppsala universitet, ifrågasätter om kraven är för lågt ställda.
–Skolinspektionen har säkert gjort en korrekt bedömning utifrån de kriterier som gäller. Men man undrar om regelverket verkligen gynnar utvecklingen av professionen eller om man släpper in personer med en kompetens som inte matchar uppdraget, säger han.
Han ser också en genusaspekt på frågan.
– Det ger en dålig bismak när en chefsutbildning i en manlig värld är så universell att den utan omsvep blir giltig i en värld med kvinnlig majoritet. Då borde väl också förskolechefer och rektorer kunna få jobb som officerare, tycker Lars Svedberg.
Han påpekar att det har gjorts försök att omskola officerare till rektorer som inte har fallit väl ut.
– För drygt tio år sedan hade Högskolan i Dalarna kurser för friställda officerare. Det blev ingen succé när de sedan började som rektorer. Många slutade rätt raskt när de insåg att de inte kunde svara mot uppdraget.
Han poängterar att det finns undantag.
– Enskilda officerare kan bli utmärkta rektorer men de behöver då få en fördjupad kunskap om vad det innebär att leda en läroplansstyrd verksamhet.
Enligt Skolinspektionens bedömning kan man inte kräva att rektorer är utbildade till ett pedagogiskt yrke som lärare eller förskollärare. Däremot ska de ha en utbildning på högskolenivå som innehåller pedagogiska moment och det gör officersutbildningen.
Det ingår i Skolinspektionens regelbundna tillsyn att granska om rektorer uppfyller kravet på pedagogisk insikt. Nyligen granskade myndigheten en skola där rektorn hade officersbakgrund och det uppstod ett behov av att bedöma om officersutbildningen ger pedagogisk insikt.
Numera räcker det inte att en rektor har förkunskaper i form av pedagogisk insikt genom tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet. Det är också obligatoriskt för nyanställda rektorer att genomgå rektorsprogrammet. Normalt genomförs den på deltid under cirka tre år.
Per Hagström