42 procent av de som fick underkänt i matematik i årskurs 9 hade problem med matten redan i femman. Det visar en datakörning som SCB gjort åt Dagens Nyheter. – Det är allvarligt, säger Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler till tidningen.
Tidiga nationella prov kan vara ett sätt att fånga upp svaga elever och ge dem det stöd de behöver. Dagens Nyheter (DN) har låtit Statistiska Centralbyrån (SCB) göra en specialkörning utifrån de elever som gick ut årskurs 9 förra året och sedan jämföra deras slutbetyg med samma elevers resultat på nationella proven i årskurs 5.
Utgår man från de 6675 elever som fick F i matematik i nian framkommer det att 2799 elever, eller 42 procent av dem, hade underkänt på minst två av fyra delprov i nationella provet i matematik när de gick i femman. 37 procent klarade minst tre delprov och 21 procent gjorde aldrig provet, till exempel för att de inte bodde i Sverige då.
– Går man i femman och inte klarar av hälften av delproven i de nationella proven har man väldigt mycket att hämta in. Då måste skolan sätta in insatser och inte vänta på att eleven misslyckas, säger Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler till DN.
I svenska och engelska är resultaten liknande. Det är första gången en sådan här jämförelse görs, då registren tidigare inte innehållit personuppgifter.
Tidningen har även gjort stickprov på åtgärdsprogram i fyra kommuner. De visar att stödinsatserna sätts in för sent i ungefär hälften av fallen och att det finns brister i dokumentationen.
Lotta Holmström