Skolinspektionen stänger Snitz grundskola och Snitz gymnasieskola i Göteborg. Eleverna, som har neuropsykiatriska diagnoser och behöver särskilt stöd, har fått tillbringa en stor del av lektionerna i en ”studieverkstad” utan lärare.
Skolinspektionen har kritiserat Snitz i Göteborg sedan skolstarten 2012. Nu har man fått nog och stänger de två små friskolorna med omedelbar verkan – till att börja med i sex månader. Om inte bristerna åtgärdas ryker tillståndet.
Skolornas profil är specialpedagogik för elever med neuropsykiatrisk problematik som inte klarar att gå i normalklass. Men så mycket särskilt stöd har det inte blivit för de sammanlagt 14 eleverna. Inte undervisning heller.
Av 24 veckotimmar har mellan 0 och 18 timmar varit lärarledda i grundskolan och mellan 4 och 10 timmar på gymnasiet.
– Lärare från Cybergymnasiet som håller till i samma byggnad har kommit in en kort stund, haft en timme matte, delat ut uppgifter och sedan försvunnit. Sedan har motsvarande grej skett i historia eller något annat ämne på eftermiddagen, säger Kjell Ahlgren, undervisningsråd på Skolinspektionen i Göteborg.
Övrig tid har eleverna fått tillbringa i en studieverkstad med eget arbete och elevassistenter.
Snitz förklarar bristerna med dålig ekonomi, till följd av att man inte har fått de tilläggsbelopp från elevernas hemkommuner som man räknat med. Dessa hemkommuner är nu skyldiga att ge eleverna plats på andra skolor till hösten.
Snitz grund- och gymnasieskolor tillhör koncernen Power Planning System, PPS AB, som ägs av riskkapitalbolaget Riverside. I PPS-koncernen ingår också Cybergymnasiet och Donnergymnasiet.
Skolinspektionen genomför nu en riktad tillsyn av koncernen med anledning av de röda siffrorna i senaste bokslutet. PPS är den enda av de stora skolkoncernerna som gick med förlust 2013.
Karin Lindgren