Inför valet lägger sig riksdagspartier, utom Vänsterpartiet (V), så nära varandra i skolfrågorna att det är svårt för väljarna att se skillnaderna.
– Den ideologiska idéburna diskussionen om skolan saknas, konstaterade statsvetaren Maria Jarl, vid Göteborgs universitet, vid Lärarförbundets panelsamtal i Visby på måndagsmorgonen.
Hon fick medhåll av statsvetaren Jenny Madestam från Stockholms universitet. Madestam ansåg att samtliga partier, utom V, värjer sig från att debattera huvudmannaskapet för skolan, det fria skolvalet och frågor kring friskolor och vinster.
– Samtidigt visar våra granskningar över tid att det funnits ganska stora skillnader blockpolitiskt och partierna har inte sökt komma överens i breda uppgörelser när det gäller skolfrågorna, sade Maria Jarl.
Johannes Åman, chef för Dagens Nyheters ledarredaktion, tyckte inte att strider kring skolan inför valet hade något självändamål utan menade att större konsensus kunde leda till något gott.
– Men Jonas Sjöstedt och vänstern driver ett stenhårt spel och de kan vara dem som försvårar för kloka beslut efter valdagen, ansåg han.
Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, poängterade att det kommer att behövas blocköverskridande överenskommelser om skolan oavsett vilket parti som styr efter valet. Hon anser att politikerna måste ta lärarbristen på allvar och skapa förutsättningar för de lärare som finns i skolan så de vill arbeta kvar.
– Man måste sluta tjafsa om detaljer och skapa ordning i skoldebatten. Det hjälper inte längre med retorik, sade hon.